Barndomsdrömmen blir verklighet – regidebuterar

Det är en köldnupen marsdag nere vid Hovåsbadet. Kjell Wilhelmsen står endast i kalsongerna och i en tunn skjorta med en norsk flagga draperad över axlarna. Mirja Burlins röst hörs "Bra! Stå kvar!".

  • Publicerad 17:15, 2 apr 2018

Nej, det är inte nu Molières "Tartuffe" iscensätts. Men Hovåsbadets klippor och kalla salta vatten får tjäna som fond för de pressbilder som ska tas. Först i sommar, när värmen tagit över, sätts den klassiska komedin upp – ett antal mil ifrån nuvarande skådeplats.

Det är Göteborgsskådisen Mirja Burlin, som efter tre sommarsäsonger på Stallebrottet, tar klivet över från skådespelare till regissör.

– Åh, det är en barndomsdröm att få regissera, säger hon som hela sitt vuxna liv och en del från ungdomsåren varit skådespelare.

46 år gammal tar hon alltså klivet från gestaltning på scenen till att kreera sina visioner av skådespelandet.

– Det var faktiskt mitt eget förslag, säger hon.

– Jag älskar klassiker och med scenen på Bohus Malmön ser jag framför mig Tartuffe som en Petter Stordalentyp som kommer in och rör om hos en sommarboende familj där.

Jo, "Tartuffe" må vara en en 350 år gammal komedi, men dess kvalitet består och i en modern dräkt är den tänkt att slå an i nutiden.

– Maria Hörnelius och jag skriver manuset ihop. Vi ska också välja musik där det kommer bli mycket 60-talsschlager, avslöjar Mirja Burlin.

Det är också hon som har plockat ensemblen, där var och en av de tolv skådespelarna i pjäsen är noga utvalda.

Kjell Wilhelmsen är Tartuffe, en ny bekantskap för den folkkäre skådespelaren.

– Mirja och jag spelade in "Springfloden" då jag fick frågan av henne. "Det är ju du som ska göra Tartuffe!", utbrast hon bara. Sedan har vi spunnit vidare på det, säger han.

Han har precis genomgått en fotosession iklädd enast gummistövlar, kalsonger, en tunn skjorta och en norsk flagga draperad över axlarna. Hanna Holmqvist och Victor Trädgårdh, lättklädda även de, flankerar i den bistra marskylan.

För Kjell Wilhelmsen är det en ny upplevelse att spela komedi, men inte desto mindre välkommet tillfälle.

– Jag har faktiskt varit på Edward af Sillén om att få göra något, säger han om den meriterade manusförfattaren och regissören.

Kjell Wilhelmsen ser fram emot sommaren på Bohus Malmön.

– Ja, det blir en perfekt kombination av semester och jobb. Uppsättning är ju tio gånger. Det är ju inte som på Vallarna i Falkenberg där de jobbar ihjäl sig under en sommar.

– Det ska också bli skönt att göra det här efter "Skuggorna av Mart", som är tung. "Tartuffe" blir en blandning av pjäsen som klassiker och modern med något spacat, lovar han.

Mirja Burlin ser fram emot sommaren, mot repetitionerna och uppsättningens premiär.

– Jag är förtjust i Molière. Jag vill ha något som sätter igång fantasin, säger hon.

Något som går att ana även en vinterkall vårdag i mars.

Tartuff på Stallbrotten

Är: En komedi av Molière, skriven 1664.

Med: Kjell Wilhelmsen, Regina Lund, Maria Hörnelius, Victor Trädgårdh, Hanna Holmqvist, Lilja Fredriksson, Charlie Challis, Bosse Westerholm, Adam Höglund och David Sperling.

Regi: Mirja Burlin.

Premiär: 14 juli, Stallebrottet utomhusscen, Bohus Malmön.

Tartuffe: Är Mirja Burlins regidebut.

Handlingen: Tartuffe är en slipad bedragare, som lurar en familj, men som själv får bita i det sura äpplet.

Bilderna: Är tagna vid Hovåsbadet, en köldnupen marsdag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG