Barnen skiljs åt av taggtråd – så kan de mötas

Taggtråden som skiljer två gårdar i Kviberg slutar inte att beröra. För att laga vad som en gång gick fel vill författaren Lisbeth Pipping satsa på de yngsta från båda sidor stängslet. ”Jag vill skapa en kreativ mötesplats för barnen från taggtrådens land”, säger hon.

  • Publicerad 05:30, 26 mar 2020

Målet är att våra barn börjar vara med varandra och att vi kan bjuda in alla på vernissage.

Foto: Dino Soldin /Byrd

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Drygt ett och ett halvt år har gått sedan taggtråden – som skiljer gårdarna mellan ett hyres- och bostadsrättshus åt i Kviberg – uppmärksammades av Göteborg Direkt och som snabbt blev en riksnyhet.

Taggtråd ska hålla hyresgäster borta

Sedan dess har den lokala hyresgästföreningen försökt att få staden att säga ifrån att det inte är okej med taggtråd i närheten av en lekplats.

– Vi skrev till kommunen utifrån perspektivet att barnen som bor hos oss kan skada sig. Om det är för att stänga ute barn bör det inte sitta taggtråd. Men svaret vi fick är att man inte behöver tillstånd för att sätta upp taggtråd, säger författaren Lisbeth Pipping som engagerad i hyresgästföreningen och boende på Beväringsgatan sedan två år tillbaka.

Hon fortsätter:

– Man får inte ha taggtråd på hästhagar längre för det är farligt för de tama djuren men framför allt för vilda djur. Vi önskar att politikerna sätter ner foten och säger att vi inte sätter upp taggtråd i dagens Göteborg.

"Ingen ska behöva uppleva taggtråd i Kviberg"

Vill skapa dialog

Hyresgästföreningen gör redan nu vad de kan för att minska spänningarna mellan husen genom att bland annat bjuda in grannarna på trygghetsvandringar i området. Målet är att skapa konstruktiva samtal och möten.

Värt att nämna är att långt ifrån alla i bostadsrättshuset står bakom taggtråden. Men lik väl är den kvar.

– Jag tror på dialog och att det mesta bygger på rädsla därför tänker jag att man kan gå via barnen och hitta något gott där.

"Barnen från taggtrådens land"

Därför vill hon skapa en kreativ mötesplats för barnen på båda sidor.

– Jag vill bjuda in barn från både Beväringsgatan och Befälsgatan till skriv- och teaterprojekt. Jag vill prata om att bo tillsammans och att gemenskap och mångfald är viktigt. Jag tror att det går att påverka den vägen, säger Lisbeth Pipping som bland annat tidigare har haft skrivprojekt med barn i Hammarkullen.

Nu är det bara pengarna som saknas. Hon hoppas på bidrag från Hyresgästföreningen och kommunen.

– Projektet är genomförbart utan pengar men att trycka och skaffa material till en utställning med bilder och text på kanske Kortedala bibliotek kostar en slant. Målet är att våra barn börjar vara med varandra och att vi kan bjuda in alla på vernissagen – Barnen från taggtrådens land.

Drevet efter taggtråden fortfarande ett öppet sår

Foto: Dino Soldin /Byrd

Taggtråd

Taggtråd uppfanns omkring 1870-talet i Amerika för att stängsla in kor och andra kreatur.

Under första världskriget satte man upp stora fält med taggtråd för att stoppa upp fiendens soldater när de anföll så att de var lättare att döda.

Källa: Grudskoleboken

Att sätta upp nytt taggtrådstängsel har varit förbjudet sedan 2007 i Sverige. Från och med 1 januari 2010 förbjuds taggtråd för inhägnad av hästar och andra flyktdjur i Sverige.

Källa: Jordbruksverket

Visa merVisa mindre

Foto: Dino Soldin / Byrd