Stöd på nätet. Ungdomar som vill prata med någon matchas ihop med en vägledare i Maskrosbarns sommarsatsning coach online. Foto: Matilda Söderström

Barnen som inte längtar efter sommarlovet

De allra flesta barn ser fram emot skolavslutningen. Tio veckor av resor, sol, bad och glädje står inför dörren. Men inte för alla.

  • Publicerad 05:30, 11 jun 2018

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn arbetar med stöd för de ca 500 000 barn i Sverige som lever i en familj med missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Det motsvarar ungefär 6 elever i varje högstadie- och gymnasieklass.

– Skolan och olika fritidsaktiviteter kan fungera som en fristad för många barn. Men under sommaren blir det ett uppehåll. Detta händer samtidigt som föräldrarna blir lediga vilket kan innebära att missbruk eller bråk accelererar. Då blir barnen väldigt ensamma, säger Sofie Ludvigsson. 

Hon är nytillträdd göteborgsansvarig och definierar sig själv som ett maskrosbarn.

– Jag har föräldrar som lidit av psykisk ohälsa och alkoholism. För mig var dansen en fristad under uppväxten, det var mitt andra hem. Många av ungdomarna som kommer till oss pratar om detta. Vad som händer när skolan slutar och hur deras vanliga rutiner sätts på paus och de lämnas utan stöd, säger Sofie Ludvigsson och fortsätter:

– Men att komma tillbaka efter sommarlovet kan också vara jobbigt. När alla pratar om vad de har gjort under sommaren där de kanske har rest och haft det jättebra. Då är det svårt att berätta att sommaren faktiskt inte har varit så bra.

För att möta behovet under sommaren lanserar Maskrosbarn något de kallar för Coach Online. Där blir ungdomen matchad med en coach att samtala med på internet i den sociala media eller plattform ungdomen föredrar. Under sommaren anordnar Maskrosbarn också läger och de ökar öppettiderna för sin ungdomsgård i Majorna.

Organisationen Maskrosbarn har funnits sedan 2005. De riktar sig med direktstöd till unga mellan 13 och 19 år vars föräldrar har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Stödet består av flera delar. Förutom läger och samtalsstöd jobbar de också mycket med påverkansarbete genom att tillvarata ungdomars idéer och erfarenheter, och föreläsa för vuxna och ungdomar.

– Jag tycker att det pratas mer och mer om missbruk och psykisk ohälsa, vilket är bra. Men jag tycker man pratar ganska lite om hur det påverkar barn som vuxit upp med föräldrar som har det problemet och hur barnens livssituation ser ut. Där tycker jag det saknas både kunskap och förståelse i olika yrkesgrupper och i samhället i stort, säger Sofie Ludvigsson.

Maskrosbarn

Maskrosbarn vänder sig till ungdomar mellan 13 och 19 år som har en förälder som dricker för mycket, tar droger eller mår psykisk dåligt.

På deras hemsida kan du läsa mer: www.maskrosbarn.org

På hemsidan kan du också höra deras senaste podavsnitt som handlar om hur det går att göra sommaren till en fin tid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG