Nermejat. Slänten där Monika Tildevik tillsammans med barnen försökt anlägga en äng med hallon- och krusbärsbuskar är nu helt tom. Foto: Johanna Roos
Barnens hallonbuskar skövlades av staden
Det var med sorg som Monika Tildevik upptäckte att kommunens entreprenör klippt ner ängen med hallon- och krusbärsbuskar som hon och barnen i Tynnered anlagt vid Safirträdgården. "Jag trodde att det fanns någon form av samförstånd", säger hon.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 14 okt 2021
Även om det är ett fint initiativ så måste det vara förankrat om du planterar på någon annans mark.
Under två års tid har Monika Tildevik och hennes 6-åriga son Tristan arbetat med att skapa en mötesplats för barnen i Tynnered.
Det var därför med bestörtning som de i förra veckan upptäckte att ängen som de försökt anlägga samt hallon- och krusbärsbuskarna som barnen planterat jämnats med marken.
– Jag blev skakig. Alla timmar jag lagt ner här på att plantera, jag har klippt gräset runt buskarna med sax. Många som kom förbi blev lika ledsna som oss och hur ska jag förklara detta för barnen, säger Monika Tildevik.
De sådde fröet till hela Tynnereds trädgård
Stort engagemang
Engagemanget för Safirträdgården, en allmän plats längs en gångväg vid Briljantgatans hållplats, har med tiden vuxit sig allt större.
Med ideella insatser från såväl allmänheten som församlingar, Röda Korset, bibliotek och förskolor har aktiviteterna i "trädgården" blivit ett naturligt inslag i stadsbilden.
Tidigare i år valde Göteborgs Stad även att placera en av sina så kallade "pratbänkar" på platsen, som är en del av kommunens uppdrag Åldersvänliga Göteborg.
– Jag är ju medveten om att marken ägs av kommunen och att jag som privatperson inte har någon bestämmanderätt över den, men med tanke på den täta kontakt som jag haft med park- och naturförvaltningen så trodde jag att det fanns någon form av samförstånd, säger Monika Tildevik.
Hon menar också att växtligheten var viktig för att få skugga under varma sommardagar.
Trädgården som sätter guldkant på barnens sommar
Måste förankras
Park- och naturförvaltningen ansvarar för skötseln på delar av området och beskärningen har gjorts som en trygghetsskapande åtgärd för att göra det ljusare och öppnare kring gångtunnlar i området som oftast pekas ut som otrygga.
Lisa Holtz, planeringsledare på förvaltningens enhet för stadsliv, har haft kontakt med Monika Tildevik genom satsningen med pratbänkarna.
Hon ansvarar inte för skötsel, drift och underhåll, men menar att ingen begått något misstag.
Marken ägs av kommunen och enligt henne har det varken funnits avtal eller kännedom gällande planteringarna.
– Även om det är ett fint initiativ så måste det vara förankrat om du planterar på någon annans mark. Det är såklart tråkigt att hon känner så, men det är en diskussion mellan parkförvaltare och Monika som behöver ske för att se över möjligheterna och hur olika värden och uppdrag kan förenas, säger Lisa Holtz.