Zahra, Dion, Iman, Ninorta och Hanna från Vättnedalsskolan tillsammans med Tobias Edvardson, lärare på kulturskolan. Foto: Kristian Risenfors

Barnens texter för skolorna samman

Västra Göteborg är en av Göteborgs mest segregerade stadsdelar. Kulturskolan fungerar som en brygga för att få till möten mellan barn som kanske aldrig annars hade träffats.

  • Publicerad 11:30, 12 okt 2017

Det är knökfullt i Stora salen på Frölunda kulturhus. Lågstadieelever från Vättnedalsskolan, Fiskebäcksskolan, Ängåsskolan och Dalaskolan har samlats för att sjunga tillsammans. Texterna är skrivna av elever på Vättnedalsskolan.

– Vi har övat jättelänge, både hemma och i skolan, säger Iman.

Hennes och kompisens Nonortas favoritlåt är ”Syrien”. Zahra och Hanna gillar ”Snöflingor”. Dion tycker bäst om låten ”Fotboll”.

Låtskrivarprojekt

Under de senaste två åren har det pågått ett låtskrivarprojekt på Vättnedalsskolan i Tynnered genom projektpengar från Göteborg stad.

– Det handlar om att stadsdelen ska mötas. Västra Göteborg är så otroligt segregerat. Det är galet hur stora skillnader det är. Barnen från skolorna som är här i dag lever i helt olika världen trots att de bara ligger några hundra meter ifrån varandra. Det gäller både socialt, ekonomiskt och inte minst kulturellt. Tanken är att detta ska vara en gemensam röst, en gemensam sång och det betyder mer än man kan tro, Tobias Edvardson, El Sistema-lärare på Kulturskolan.

Hur får ni integrationen att inte stanna i Kulturhuset?

– Rätt som det är så möter de varandra på fotbollsplan och spelar i olika lag. Plötsligt börjar någon sjunga på fotbollslåten och då har de direkt något gemensamt, säger Tobias Edvardson.

Vill få fler till Kulturskolan

Med projektet hoppas kulturskolan också kunna locka till sig nya förmågor.

– Kulturskolan har traditionellt varit ganska sluten, det går i arv. En förälder spelar och ger sedan det intresset till sina barn. Men det pågår försök att försöka öppna upp och bjuda in de som annars kanske aldrig hade hittat kulturskolan.

Vättnedalsskolan har fått det gratis. De delar lokaler med kulturskolan och musikundervisningen är obligatorisk.

– Södra Tynnered är ett väldigt utsatt område. På vår skola ”dealas” det knark öppet på eftermiddagarna och grävs ner i rabatterna. Skolbarnen blir vittnen till det här. Därför är det oerhört viktigt att arbeta förebyggande och erbjuda någonting annat, en annan väg, säger Tobias Edvardson.

Nu jobbar kulturskolan för att låtskrivarprojektet ska permanentas och att fler skolor i stadsdelen ska involvera sig. Nästa år hoppas Iman, Nonorta, Zahra, Hanna och Dion att det är deras låtar som framförs.

– Det är det som är den största vinsten med detta. Att barnen själva kommer på att ”jag kan skapa det här, jag kan påverka min värld och mina kompisar genom att bidra”, säger Tobias Edvardson.

El Sistema

El Sistema är en världsomspännande rörelse som med musikens kraft hjälper människor att påverka sina liv till det bättre. Verksamheten grundades 1975 i Venezuela och finns i dag i 65 länder.

I Sverige har El Sistema funnits sedan 2010 då den första undervisningen enligt El Sistemas arbetssätt startade i kulturskolan i Hammarkullen, Göteborg.

Allsång. När låten "Fotboll" framförs reser sig alla och sjunger och dansar med. Foto: Kristian Risenfors

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG