Ges tidigare. Första dosen av mässlingsvaccinet ska nu erbjudas redan vid 12 månader. Foto: Mostphotos

Barnläkaren: "Nu erbjuder vi mässlingsvaccinet tidigare"

Västra Götalandsregionen har beslutat om att erbjuda mässlingsvaccin redan från 12 månader. En tillfällig åtgärd under det pågående utbrottet i Göteborg.

  • Publicerad 13:25, 10 jan 2018

Den som är orolig och vill ge sitt barn skydd för mässling kan just nu göra det redan från 12 månaders ålder. Normalt brukar den första dosen ges vid 18 månaders ålder enligt det nationella programmet, men på grund av det pågående utbrottet i Göteborg vidtar Västra Götalandsregionen denna tillfälliga åtgärd.

– Det är fortfarande inom ramen för programmet. Detta är något vi gör tillfälligt under den här utbrottssituationen tills vi ser att det klingar av, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän.

Finns det vaccin så det räcker?

– Ja det finns. Så långt vi kan överblicka, säger hon.

Mässlingsvaccinet, eller MPR-vaccinet som det också kallas (mässling-påssjuka-röda hund), ges i två doser. Den andra ges normalt mellan 6-8 års ålder.

Att man enligt programmet inte ger den första dosen tidigare än 18 månaders ålder har enligt Ann Sofie Cavefors flera orsaker.

– Egentligen finns det två skäl. Normalt sett har vi ingen spridning av mässling, och sedan har vi också en väldigt god vaccinationstäckning i Sverige, säger hon.

Någon kallelse kommer inte att skickas ut till föräldrar, men alla som har nyblivna ettåringar hemma är välkomna för en dos mässlingsvaccin.

– Om man är orolig och vill att ens barn ska ha ett bra skydd så är man välkommen. Sen kan vi alltid ge vaccinet tidigare annars också, om man ska resa till ett land där det är mer vanligt till exempel.

LÄS MER:

Senaste mässlingsfallet smittades på stan

Nya mässlingsutbrottet drabbar även vaccinerade

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG