Malin Hansson, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin. Foto: Elin Lindström

Barnmorskor larmar om dålig arbetsmiljö

Fortsatt kris på förlossningsavdelningarna. Ny forskning visar att barnmorskor upplever sämre arbetsmiljö jämfört med andra yrkesgrupper.

  • Publicerad 13:30, 21 nov 2021

Hårt arbetstempo, höga känslomässiga krav och lågt inflytande är få av många problem som barnmorskorna rapporterar om. Malin Hansson, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, står för en avhandling som visar hur yrkesgruppen upplever sin arbetsmiljö.

– Barnmorskor rapporterar en stor meningsfullhet i sitt arbete men också att deras arbetssituation är ansträngd, fabriksliknande och övermedialiserad med höga krav och brist på organisatoriska resurser och stödsystem, säger hon.

2 060 barnmorskor i olika åldrar runt om i landet deltog i forskningen. Gruppen jämfördes med en svensk referenspopulation. Barnmorskornas svar var betydligt sämre på frågor gällande arbetstempo, utmattning, känslomässiga krav och den egna hälsan.

"En födande per barnmorska"

Forskningen stödjer en ökad grundbemanning och en stärkt professionell roll som behöver förtydligas på olika nivåer, även ledningsmässigt. Barnmorskorna skulle då kunna arbeta mer kvinnocentrerat, evidensbaserat och utifrån deras kompetensområde. Dessutom finns det stöd för modellen med en födande per barnmorska, menar Hansson.

För att behålla, få tillbaka och locka in nyutexaminerade barnmorskor behövs fler vårdnivåer som öppnar, från hemförlossningar via barnmorskeledda enheter till högmedikaliserad sjukhusvård.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21