Daniel Bernmar (V) satsar 1,4 miljarder på välfärden i Göteborg. Foto: Markus Andersson

Barnomsorg dygnet runt i V:s nya välfärdsbudget

Sex timmars arbetsdag, bättre arbetsvillkor och barnomsorg dygnet runt. I sitt budgetförslag satsar Vänsterpartiet 1,4 miljarder kronor extra på välfärden i Göteborg. ”Jag hoppas att valrörelsen handlar mer om välfärd än om trafikfrågor”, säger Daniel Bernmar (V).

  • Publicerad 15:26, 17 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Vänsterpartiet i Göteborg vill satsa 1,4 miljarder på välfärden i Göteborg. Det handlar framför allt om sex timmars arbetsdag, minskade barngrupper i skola och förskola och bättre arbetsförhållanden i välfärdsyrken.

– Budgeten visar att det går att vända trenden i välfärden om vi satsar stort, större än det vi gjort hittills.  Det har i väldigt stor uträckning lagts plåster på ett ganska stort sår år efter år, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Den största satsningen innebär att införa sex timmars arbetsdag stegvis i förskolan och på äldreboenden. Första steget är att förkorta arbetstiden till sju timmar med bibehållen lön 2019.

– Vi ser att vi måste göra något radikalt och arbetstidsförkortning har visat sig ha stor effekt. Då är vi beredda att satsa de resurserna som krävs för att bli en attraktiv arbetsgivare och skapa en arbetsmiljö som fungerar, säger Daniel Bernmar.

Nöjd med samarbetet

I skolbudgeten vill partiet förutom satsa på minskade barngrupper och ökad kvalitet även införa barnomsorg på kvällar, nätter och helger i alla stadsdelar.

Enligt Daniel Bernmar har samarbetet med de rödgröna inneburit satsningar på omkring en miljard på välfärden de senaste fyra åren. Det räcker inte anser han.

– Jag ser ingen annan utgång är ett fortsatt samarbetet men nu lägger vi fram vår egen politik, vår ingång för att bygga upp välfärden i Göteborg.

Västlänken verkar vara en stor valfråga, bryr sig folk om välfärden?

– Medier och politiken hakar ibland upp sig på saker. Jag hoppas att den här valrörelsen kommer handla mer om välfärden än om trafikfrågor. Det är viktiga frågor men välfärden är viktigare. Vi får inte glömma att välfärden kostar Göteborgs skattebetalare 28 miljarder om året, det är mer än en Västlänk varje år.

Vänsterpartiet vill också införa in skattehöjning.

Det här vill V satsa på

ARBETSTIDSDFÖRKORTNING
Införa sex timmars arbetsdag stegvis - 607,5 mijoner kronor

SKOLA
Minskade barngrupper i förskolan, 200 mkr

Höjd kvalitet i grundskolan, 100 mkr

Minskade barngrupper i fritidshemmen, 82,5 mkr

Utökad barnomsorg på kvällar, nätter och helger, 8 mkr

ÄLDRE

Aktivitetsteam i hemtjänsten, 25 mkr

Fler och stärkta demensteam, 10 mkr

Lokalt lagad mat för äldre, 5 mkr

SOCIALTJÄNST

Höjd kvalitet i individ- och familjeomsorgen, 100 mkr

Höjt försörjningsstöd för barnfamiljer, 30 mkr

PERSONAL

Höjda lägstalöner, 52 mkr .

Minskade löneskillnader mellan kvinnor och män, 25 mkr

BOSTADSBYGGANDE

Fler billiga hyresrätter

EKONOMI

Höjd skatt med 1 krona

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG