Simon Söfelde och Kalle Stenbäcken siktar mot framgång som The Beautiful Swedes. Foto: Kai Martin

Beautiful Swedes vill tjusa världen

Som the Beautiful Swedes vill barndomsvännerna Simon Söfelde och Kalle Stenbäcken ta ytterligare kliv i musikkarriären. Nu börjar singlarna komma och med dem – förhoppningsvis – framgångarna.

  • Publicerad 12:01, 17 jul 2020

Nej, Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde har inte drabbats av någon hybris. De är ödmjuka tjänare i musikens tjänst, men en duo som är ambitiösa, vetgiriga och förhoppningsfulla. Så namnet...?

– Albin började kalla oss det på scen då vi var ute och spelade. Det har varit något av det inofficiella bandnamnet. Så vi tänkte, varför inte...? förklarar Simon Söfelde.

Jo, Albins namn fortsätter med Lee Meldau och Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde har sedan länge ingått i hans band. Men nu vill barndomskamraterna alltså profilera sig under eget namn.

– Det har kliat i fingrarna när vi provat på eget in i studion. Vi har haft egna idéer och låtar ett tag, säger Simon Söfelde.

Flitiga killar

Duon bestämde sig för ett år sedan för sin satsning och är nu i full färd med att producera musik. Något som gett resultat i singeln "Sometimes I wonder", som kom midsommarhelgen. Men redan förra året och tidigare i år har fyra releaser sett ljuset i strömningstjänsterna. Ytterligare musik är klar att komma i augusti. För det är flitiga killar som låter låtskrivandet flöda och som låter sig inspireras från alla håll.

– Abba och Beatles är en stark utgångspunkt. Det är själva destillatet av allt vi lyssna på, menar Kalle Stenbäcken.

– Vi kallar det retropop. Vi känner att i 60-, 70- och 80-talspopen fanns det en stark framåtanda. Vi ser upp till Björn & Benny och Lennon & McCartney som låtskrivare, fortsätter Simon Söfelde.

– Och, ja, vi har fått höra att vi låter som Simon & Garfunkel. Jo, när vi kör något lugnare med stämsång.

I sällskap. Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde (här flankerande Albin Lee Meldau) spelar tillsammans i mängder med sammanhang. Foto: Kai Martin

Sedan småskolan

De har känt varandra sedan småskolan.

– Vi träffades i senare delen av lågstadiet, tog kontakt och bildade punkbandet Sven-Åke som hade första spelningen på Majornas fritidsgård, berättar Kalle Stenbäcken.

– Dit kom punkare som var 17 år. Vi var 11 och kände oss som stjärnor, fortsätter Simon Söfelde.

Båda ingick senare i Skalman, ett smått mytiskt band som uppstod ur elevkadern på Flatås musikskolas i senare delen av killarnas mellanstadium. Simon Söfelde bor sedan 2009 i Malmö, dit han flyttade för att gå på musikhögskolan. Kalle Stenbäcken är utbildad konsertpianist. Båda har ett ben i den klassiska musiken, men lika stadigt med det andra i popsfären.

– Det har blivit flera genrer genom åren: blues, hårdrock, reggae, säger Kalle Stenbäcken.

– Och i Malmö har jag spelat med indieband. Vi har prövat hela smörgåsbordet, förklarar Simon Söfelde.

Gör allt själva

Duon ser en stolthet i att göra allt själva i sina produktioner och siktar också på att framföra sin musik på scen.

– Men det krävs ett band där alla kan sjunga för vi bygger mycket av vår musik på körsång, menar Kalle Stenbäcken.

– Till det krävs minst fem man. Men vi är inte främmande att bara köra som duo.

Beautiful Swedes hoppas på releasefest i höst och att då få visa sina färdigheter.

– Förhoppningsvis. Om det inte det där viruset som ställer till det, säger Simon Söfelde.

The Beautiful Swedes

Är: Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde, båda uppvuxna i Göteborg. Kalle Stenbäcken är konsertpianist och musiker i Albin Lee Meldaus band. Simon Söfelde studerar på Musikhögskolan i Malmö, är kompositör och även han medlem i Albin Lee Meldaus band.

Har: Spelat ihop sedan lågstadiet.

Aktuella: Med låten "Sometime I wonder" och nytt släpp i augustis början.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11