Lex Maria-anmäld. Den fem dagar gamla babyn avled efter en komplicerad förlossning.

Bebis dog efter läkarmiss

Kvinnan skulle genomgå kejsarsnitt om förlossningen inte utvecklades normalt. Men jourhavande läkaren uppfattade inte informationen. När barnet föddes var det svårt medtaget och avled fem dagar senare.

  • Publicerad 07:00, 26 jan 2020

När kvinnan kom till sjukhuset för att föda var allt inledningsvis normalt. Komplikationerna tillstötte efter några timmars värkarbete. Kvinnan fick feber och fosterregistreringen visade att babyn inte mådde bra. Den tjänstgörande läkaren bedömde kvinnan som en högriskpatient och fattade beslutet att ett kejsarsnitt skulle genomföras om förlossningen inte fortsatte problemfritt.

Läkarmiss

Det blev dock en miss i kommunikationen vid ett läkarbyte och nästa jourhavande läkare uppfattade aldrig hur planen såg ut. Det tog därför ytterligare några timmar innan läkaren insåg att läget var akut. När barnet slutligen föddes med akut kejsarsnitt var det svårt medtaget. Enligt nyhetsbyrån Siren, som tagit fram handlingarna, avled babyn fem dagar efter födseln.

Inspektionen för vård och omsorg har nu tagit emot en lex-Marianmälan från Sahlgrenska Universitetssjukhuset efter händelsen som inträffade för drygt ett år sedan.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57