Göteborg Direkts reporter blev uppringd av en bedragare. Foto: Gabriel Tjulander

Bedragare försökte lura Göteborg Direkts reporter

De senaste veckorna har polisens bedrägerisektion sett en dramatisk ökning av en viss typ av bedrägeri. Någon ringer och utger sig komma från din bank, genom att logga in på ditt bank-id kan bedragaren sedan tömma ditt konto.

  • Publicerad 14:30, 7 nov 2017

Måndagseftermiddag. Jag sitter på jobbet och har precis avslutat en telefonintervju då det ringer på min privata telefon.

– Hej, Adam heter jag och ringer från Nordea. Jag ringer för att kontrollera en transaktion från en utländsk valuta. Det finns en kommande betalning som inte har dragits än på 6200 kronor från i lördags. Stämmer den? Annars har vi möjlighet att avbryta.

– Va? I lördags…utländska valuta? Nej!

Samtidigt som jag pratar kollar jag upp numret som ringer. Det stämmer, det är Nordeas kundtjänstnummer.

– Okej, bra då kommer vi att stoppa den. Men först måste vi kontrollera att du är du. Om du loggar in på ditt bank-id bara och verifierar dig, säger Adam.

Där avbryter jag samtalet. På magkänsla. Jag ringer genast upp Nordeas kundtjänst för att kontrollera om jag verkligen blivit uppringd av dem eller om någon försökt lura mig. Här vill kundtjänstpersonalen att jag legitimerar mig via mobilt bank-id.

Jag får veta att de inte har sökt mig för att kontrollera någon transaktion och att jag gjorde helt rätt som inte godkände något via mitt bank-id. Men hur ska jag veta när bedragarna ringer från ”rätt” telefonnummer?

Nordea gick nyligen ut på sin hemsida där de varnade sina kunder för personer som utgav sig komma från banken.

– Vi för ingen statistik men vi har sett en tendens om att det förekommit mer den senaste tiden, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea.

Enligt polisen bedrägerisektion drabbas flera personer varje dag. Det gäller kunder från olika banker. Vissa har blivit av med summor på över hundratusen kronor.

Men om man som kund blir av med pengar har man ingen självklar rätt till ersättning från banken eftersom man själv har släppt in tjuven.

– Men vi tittar på det från fall till fall, säger Petter Brunnberg.

Hur arbetar ni med det att förhindra att det ska hända?

– Vi har en enhet som jobbar enbart med de här frågorna. Framförallt handlar det om att informera våra kunder om att vara försiktiga. Om man blir utsatt ska man kontakta oss och polisen direkt, säger Petter Brunnberg.

Så skyddar du dig

Var försiktig med vad för information du lämnar ut om dig själv i sociala medier.

Banken ber dig aldrig att via e-post eller sociala medier lämna ut dina koder, kredit- och bankkortsnummer.

Låter ett erbjudande eller en tävling för bra för att vara sann, är den oftast inte sann.

Identifiera/signera aldrig med bankID:et på uppmaning av någon som tex ringer upp dig, eller tar kontakt via Facebook/Messenger.

Är du osäker, kontakta alltid banken innan du gör någon.

Nordea

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20