Gratis. Nu kan du lämna in alla låneböcker du har glömt. Foto: Mostphotos

Bedragare kräver in böter för biblioteksböcker

Nu slår biblioteken larm om bedragare som ringer upp låntagare och kräver dem på böter.

  • Publicerad 05:30, 11 jan 2022

Vi vill agera snabbt och gå ut med information.

De flesta har varit medvetna om att det är dyrt att vara en slarvig låntagare. För varje dag som en lånebok inte lämnats in i tid har biblioteket tagit ut en avgift på tre kronor.

Förseningsavgifterna har dock varit kostsamma att administrera. Även om göteborgarna betalade 1,5 miljoner kronor i avgifter till biblioteken under 2019, slutade notan på 300 000 kronor back. Det är en av anledningarna till att kulturnämnden året efter fattade beslutet att tillfälligt stoppa förseningsavgifterna.

Nu permanentas ansvarsfriheten. Det kostar mer än det smakar att bötfälla göteborgska låntagare.

– Vi har valt att se det här som en läsfrämjande åtgärd. Många har valt att avstå från att låna böcker av rädsla för förseningsavgifter. Så ska det inte vara. Våra böcker är till för att lånas, säger verksamhetsområdeschefen Anna Petrén-Kihlström.

Bedragare kräver böter

Ironiskt nog slår biblioteken samtidigt larm om bedragare som ringer upp bibliotekskunder och kräver dem på avgifter. Uppringarna påstår att låntagarna har böcker hemma som de inte har lämnat tillbaka och efterfrågat kontouppgifter för att böterna ska kunna betalas.

Biblioteken har därför valt att gå ut med en varning på sociala medier och i mejl till sina låntagare.

”Just nu har vi uppmärksammat att biblioteksanvändare har kontaktats i vårt namn, vi vill därför tydliggöra att all vår kommunikation sker via e-post eller brev, och att vi aldrig begär kort- och kontouppgifter över telefon”.

– Det här har hänt i några fall och vi vill agera snabbt och gå ut med information. Det är ju dessutom bra om många vet att vi inte har några förseningsavgifter längre, säger Anna Petrén-Kihlström.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21