Åldringsbrott. Bedragare utgav sig för att vara från HSB för att ta sig in hos äldre. (Arkivbild) Foto: Mostphotos

Bedragare tog sig in hos äldre

Under måndagen fick polis in flera anmälningar om åldringsbrott i Göteborg. Vid två fall ska en person utgett sig för att komma från HSB och att han vill kontrollera brandvarnaren i bostaden.

  • Publicerad 15:55, 4 nov 2019

Två fall inkom till polisen under måndagseftermiddagen där båda uppger att de fått påhälsning av en person som utgett sig för att vara från bostadsbolaget HSB.

– Det är uppenbart att det inte finns något sådan uppdrag hos HSB därför har vi anledning att tro att personen ifråga har något annat i tanken, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

I båda fallen ska personen velat komma in i bostaden för att kontrollera brandvarnaren hos den äldre.

Det första larmet till polisen kom in klockan 13.50 från en kvinna i 90-årsåldern boende i Björkekärr. Enligt polisen ska bedragaren inte lyckats ta sig in hos kvinnan.

– Det är anhöriga till de äldre som har larmat polisen efter att offren hört av sig och pratat med dem, säger Stefan Gustafsson.

Vi klockan 14.58 kom det andra larmet, då också från Björkekärr. Även denna gång ska personen påstått sig komma från HSB och velat kontrollera brandvarnaren hos en äldre kvinna.

Här är det oklart om personen har stulit något.

Hur ska man agera om en person påstår sig kommer från HSB som i det här fallet?

– Inget företag eller bostadsrättsförening skulle göra så här utan att föranmäla det. Även om man får en lapp i brevlådan bör man dubbelkolla det via kontaktuppgifter på officiella sidor, säger Gustafsson.

Texten uppdateras

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57