Konstkonsult Anne Pira har konstvisning, på Handels med bland annat Kjartan Slettemarks skulptur "Visst é jag läcker". Foto: Inger Höjer Aspemyr

Ben fick fötter på Handels

En skulptur föreställande ett ben har försvunnit från Handelshögskolan i Göteborg.

  • Publicerad 14:33, 9 jan 2019

Den var på luciamorgonen, den 13 december, som personal på Handelshögskolan i Göteborg upptäckte att skulpturen saknades i huvudentrén i A-huset på Vasagatan. Det framgår i en anmälan till polisen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

– Inget tyder på att vi har haft inbrott. Vi har ganska öppna lokaler, även kvällstid, så det är inte jättesvårt att hitta på sådana här saker, säger Fredrik Johansson, säkerhetssamordnare på Campus Haga.

Skulpturen föreställer ett kamouflagefärgat ben från en skyltdocka nerstucket i ett cementrör. Bakom verket står den kände norsk/svenske konstnären Kjartan Slettemark. Ägare är Statens konstråd.

”Visst é jag läcker?”, som skulpturen heter, värderades till 8000 kronor när det köptes in 1994. Från början stod det på Psykologiska institutionen men har efter det flyttats till Handels. Eftersom flytten inte passerade Statens konstråds lager utan flyttades direkt har verket inte värderats efter det.

Det är inte första gången verket stulits från Handels.

– Det har försvunnit en gång tidigare men då hittade vi den i anslutning till lokalerna, säger Fredrik Johansson.

Ärendet har polisanmälts.

Fotnot om Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark var queer långt innan ordet existerade. Och i likhet med sina sentida kvinnliga kollegor, Anna Odell och Klara Lidén, vann han sina strider genom att vända på logiken och låta konsten blottlägga den obegripliga verkligheten. Vända på logiken vända även på benet! Benet pekar rakt upp (mot Gud)!

Källa: Statens konstråd

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG