Positiv. Känslan avgör platsen för Benny Cruz. Foto: Privat

Benny är mannen bakom texten

Utan att veta om det har du säkert sett Benny Cruz konstverk i Göteborg. Med hans krittext på asfalt och ord bildade av ballongbokstäver vill han sprida positiva budskap och ladda en positiv plats.

  • Publicerad 16:51, 9 jun 2019

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Konstnären Benny Cruz har skapat så länge han kan minnas.

– Det är det jag gör, säger han.

Som konstnär verkar han både i Sverige och utomlands. Inte minst i Majorna där hans texter skrivna med krita på asfalten mer än bokstavligt satt avtryck i stadsdelen.

– Jag vill sprida positiva budskap och även ladda platsen. Det är en påminnelse till mig själv också, att ladda mina tankar positivt. Detta kan bli något vi kan få med oss under dagen, säger han.

Varför har du fokuserat på området runt Mariaplan?

– Det har blivit så. Det är en livlig plats där det finns någon form av sammanhållning och lokalpatriotism. Jag upplever det som att det har tagits emot positivt och det blir ett naturligt inslag i det offentliga rummet. Jag vill bara skriva positiva grejer. Det är klart att jag hade kunnat skriva något politiskt, men jag tycker inte det är passande att påverka på det viset. Jag vill inte att någon ska bli upprörd eller provocerad.

Kritmålningarna har även dykt upp när känslan infunnit sig i till exempel Stockholm och Malmö.

Vad gör det för konsten att det inte är permanent utan regnar bort?

– Jag är mycket friare eftersom det kommer regna bort. Jag behöver inte be om lov. Allt handlar om innehållet. Sedan använder jag Instagram där man kan se efter att det regnat bort, säger Benny Cruz.

Vad är det som driver dig i det här projektet?

– Det har blivit som en rolig grej. Det är inget jag tjänar pengar på. Det gör mig friare eftersom jag inte har någon uppdragsgivare. Jag har ett samarbete på gång nu som gör att jag inte har behovet att jobba här i Sverige med konst, men det här vill jag fortsätta med parallellt.

Vill du berätta om samarbetet?

– Inte riktigt än. Det kommer bli klarare framöver.

Utöver text har Benny arbetat mycket med muralmålningar, både som konstnär och konstnärlig ledare. Bland annat vid Lundbybadet och utescenen vid Backa kulturhus.

– Något jag var konstnärlig ledare för, ihop med konstnären Sanna Wieslander, är en muralmålning vid brofästet vid Vårväderstorget. Det var ett ungdomsprojekt som Pantrarna i Göteborg låg bakom. Den är värd att se!

Se Bennys konst

Instagram: bennycruz