Maria Wallin och Berättarministeriet vill ge barnen nycklarna till språket på ett lekfullt sätt. Foto: Anna Edlund

Berättarministeriet ska ge nycklar till språket

Eleverna i nordöstra Göteborg ska få extra hjälp att lära sig läsa och skriva. I nyöppnade Berättarministeriet i Gamlestaden erbjuds en skrivarverkstad där barnen kan erövra språket på ett lekfullt sätt. Men först måste man ta sig helskinnad genom en butik för utomjordingar.

  • Publicerad 10:00, 18 nov 2017

– Språket är makt och med det har man nyckeln att kunna delta aktivt i samhället, säger Maria Wallin, Berättarministeriets regionansvariga i Göteborg.

Stiftelsens verksamhet riktar sig till barn i socioekonomiskt svaga områden och har sedan tidigare tre skrivarverkstäder i Stockholms södra förorter. Nu slås portarna upp till Göteborgs första som riktar sig till årskurs 2-5 på 36 skolor i stadsdelarna Östra Göteborg och Angered.

– Hit är det lätt för barn i båda stadsdelarna att ta sig, särskilt när vi flyttar till nya resecentret efter sommaren. Vi blev fullbokade för resten av året direkt och har mötts av jättestort engagemang bland annat av vuxna som vill bli volontärer.

Upplägget går i korthet ut på att vara ett stöd för lärarna. Alla skolor får inbjudan att besöka Berättarministeriet, ett besök som blir en slags kick off som lärarna sedan får arbeta vidare med på lektionstid.

– Eleverna får veta att de bjudits in till ett bokförlag, vilket kanske inte låter så lockande. Men när de kommer hit möts de av en utomjordingbutik med burkar med allt från dragningskraft till Saturnusjod och en klädkollektion för aliens. Sedan får barnen komma på ett lösenord som öppnar en hemlig dörr in till förlaget.

Väl på plats får eleverna hjälpa till att skapa en berättelse med hjälp av sin fantasi.

– De är ju de som är experterna på att tänka utanför ramarna! Berättarministeriet vill stötta lärarna och vara en del av lösningen på de klyftor som finns och som riskerar vissa barns skolgång, säger Maria Wallin.

Berättarministeriet:

Vad: Icke vinstdrivande. Religiöst och politiskt obunden stiftelse.

Hur: Har skrivarverkstäder där man i samarbete med lärare uppmuntrar till språklig utveckling.

Aktuellt: Den 11 novmber öppnas Göteborgs första Berättarministerie för skolorna i Östra Göteborg och Angered.

Öppet hus: Onsdagar klockan 15-17, Gamlestadsvägen 3A.

Visa merVisa mindre