Bergsjön får nu ett eget kulturhus

Drömmen om ett kulturhus i Bergsjön förverkligas. De rödgröna satsar 125 miljoner kronor. – Jätteroligt, men det känns overkligt, säger Nadja Destici, ordförande i Bergsjöns kulturhusförening.

  • Publicerad 14:03, 23 maj 2012

Det har talats länge om att Bergsjön behöver ett kulturhus. I november 2008 bildades Bergsjöns kulturhusförening, men redan fyra år tidigare började Familjebostäder och stadsdelsförvaltningen att diskutera ett framtida kulturhus i stadsdelen.
– Då 2008 uppfattade vi det som att det nästan var klart att det skulle bli av, men sen kom den ekonomiska krisen och de tänkta finansiärerna hade helt enkelt inte pengar till detta längre, säger Nadja Destici.

Fyra möjliga platser

Men nu finns pengarna. I tisdags presenterade de rödgröna sin investeringsbudget och satsningen på ett kulturhus i Bergsjön finns med.
– Det är med stor glädje som vi i investeringsbudgeten lägger 125 miljoner kronor på ett kulturhus i Bergsjön. Tanken är att kulturhusföreningen, stadsdels-
förvaltningen och Utveckling Nordost under 2013 ska jobba med planering av var det ska ligga och hur det ska se ut arkitektoniskt. Sen går spaden i marken 2014, säger Anna Hedman (s), ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg.
I nuläget finns det diskussioner om fyra platser i Bergsjön där det framtida kulturhuset kan komma att ligga; Rymdtorget, Komettorget, Teleskopgatan eller Galileis gata.

Gamlestaden vill också

Så sent som denna vår presenterade stadsledningskontoret en utredning över befintliga och önskade kulturhus i Göteborg. Förutom i Bergsjön finns det diskussioner och önskemål om kulturhus i Gamlestaden och på Backaplan.
Att de rödgröna satsar på ett kulturhus i Bergsjön utesluter dock inte att Gamlestaden i framtiden får någon form av mötesplats menar Anna Hedman.
– I Bergsjön har man jobbat så länge med kulturhusfrågan och konceptet. Det har bidragit till att det nu blir av i Bergsjön. Men det betyder inte att vi med det här säger nej till ett kultur- eller medborgarhus i Gamlestaden, säger hon.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11