En hel termin av spring i benen tack vare The Daily Mile Foto: Lina Persson

Bergsjöskola några steg från 100 000 kronor

Alla på Solbackeskolan, såväl pedagoger som elever, går ut och promenerar eller springer en kvart varje dag under skolveckan. Nu är skolan nominerad till Götapriset med chans att vinna en prischeck på 100 000 kronor för sitt arbete att öka fysisk aktivitet.

  • Publicerad 09:37, 6 feb 2019

Solbackeskolan har sedan en termin tillbaka utfört The Daily Mile. Ett arbetssätt som först startades i Stirling Skottland år 2012 och sedan dess spridits till över 5000 skolor i fler än 40 länder. The Daily Mile går ut på att man går, joggar eller springer 15 minuter utomhus varje dag under skolveckan utöver ordinarie idrottslektioner. Solbackeskolan är den första skolan i Sverige att börja med The Daily Mile. Jonas Almén, förste lärare för idrott och hälsa, är initiativtagaren bakom arbetssättet.

Här har eleverna spring på schemat

– Alla älskar ju det inte. I början kunde man höra "ska vi göra detta igen", bland eleverna. Men nu, efter en termin, är det en självklarhet. Det är fantastiskt att se, säger Jonas Almén.

Varför ville du att Solbackeskolan skulle börja med The Daily Mile?

– Vi vet idag att elever rör på sig för lite. Men vem tar ansvaret? Jo, vi måste göra det. Vi måste lära eleverna att vara mer fysiskt aktiva. Förskoleeleverna på Solbackeskolan vet inget annat än detta och det ska bli spännande att se hur detta formar dem i framtiden.

Vad hoppas du uppnå med detta projekt?

– Förutom att våra elever ska se daglig fysisk aktivitet som något självklart hoppas jag verkligen att arbetssättet ska sprida sig i Sverige. Skolor måste börja ta sitt ansvar!

Du har även tagit kontakt med vårdcentralen Nötkärnan Bergsjön och Närhälsan Hjällbo, vad är deras roll i detta?

– Vi samlar in data till forskning för dem. Data om hur många som sprang och när. Det ska samlas under ett läsår för att göra en studie om The Daily Mile. Men för oss på skolan är det inget forskningsprojekt, det är ett arbetssätt och vi kommer vara en Daily Mile-skola år ut och år in.

Hur känns det att skolan är nominerad för detta initiativtagandet?

– Jag har inte riktigt tagit in det än. Men det känns jäkligt häftigt. Jag har läst de andra som blivit nominerade och vi verkar vara de enda i sitt slag.

Vinnaren för GötaPriset vinner ju en prischeck på 100 000 kronor, har du några idéer på vad ni skulle vilja göra med de pengarna?

– Oj, det är för tidigt att säga. Men såklart något med fysisk aktivitet! En utegym kanske.

Om GötaPriset

Kvalitetsmässan ger årligen ut Götapriset, ett av mässans äldsta utmärkelser. Alla olika typer av verksamheter kan nomineras, såväl offentliga som privata utförare. Allt ifrån stora utveklingsprojekt till mindre vardagsförbättringar. Det avgörande är resultatet.

Utmärkelsen ges till ett projekt som anses på något sätt förbättrat den gemensamma välfärden. Priset är en check på 100 000 kronor och en chans att få sitt arbete uppmärksammat. Den 12 november 2019 äger prisceremonin rum på Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan.

Visa merVisa mindre