Första maj. Daniel Bernmar och hans karaktär i spelet Wold of Warcraft. Foto: Vänsterpartiet

Bernmar (V) förstamajtalar – som orch

Vänsterpartiet ställer om och firar förstamaj digitalt. Daniel Bernmar (V) håller sitt tal i datorspelet World of Warcraft – som orch.

  • Publicerad 09:31, 30 apr 2020

På 1 april gick Vänsterpartiet i Umeå ut med att partiet flyttar förstamajtåget till datorspelet World of Warcraft. När det stod klart att det rörde sig om ett aprilskämt blev många besvikna. Så besvikna att Vänsterpartiet nu valt att göra skämtet till verklighet.

Beskedet: Fysiska förstamajtåg ställs in

Partiledare Jonas Sjöstedt (V) är en av talarna, precis som Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg, som spelat WoW sedan 2005.

– Framgång i World of Warkraft är helt beroende av förmågan till samarbete och solidaritet. Vi i det röda laget ska visa att vi är större än det blå laget, Alliansen, säger Daniel Bernmar, i ett pressmeddelande.

Reaktionerna från Moderata Ungdomsförbundet lät inte vänta på sig. En motdemonstration planeras i den digitala världen. Men eftersom Vänsterpartiets demonstration kommer ske i en värld där båda lagen måste vara överens om att starta krig ser Daniel Bernmar ingen risk för sammandrabbning.

– Spelare finns i alla åldrar och naturligtvis finns hela det politiska spektrumet. Vi vill göra en kul grej för spelande vänstersympatisörer, säger Daniel Bernmar.

Han kommer använda sin vanliga spelfigur, en orch, och dagen till ära har han fått låna röda kläder. För Daniel Bernmar blir talet extra ovanligt eftersom han enligt spelets regler måste hålla sig till engelska.

– Tillvaron i World of Warcraft regleras inte direkt av kommunallagen så det blir till att bryta ny terräng rent retoriskt och jag ser fram mot en annorlunda och minnesvärld förstamajdemonstration, säger Daniel Bernmar.

På torsdagsmorgonen hade närmare 300 personer anmält sig till evenemanget, ytterligare 600 har angett att de är intresserade.

Vänsterpartiets demonstration på World of Warcraft.

Realm: Argent Dawn.
Plats: Valley of Trials, Durotar.
Tid: Den 1 maj, klockan 15:00

HÅLLPUNKTER:

15:00 - Samling i Valley of Trials. Utdelning av röda kläder till de som behöver.
15:20 - Deltagarna börjar tåga mot Orgrimmar.
15:45 - Deltagarna är framme vid vår slutdestination vid Orgrimmar och lyssnar på tal av bland annat Jonas Sjöstedt. Talen är i textform och engelska och deltagarna läser dem i själva spelet. Jonas Sjöstedts tal kommer dock även att spelas upp i en separata Discord-kanal (röstchat för de som vill).

TALARE:

* Aeque - orc, frilanssocialist
* Daniel Bernmar (Dakrunch) - Kommunalråd (V) Göteborg
* Carolina Gustafsson (Carocolossus) - Ordförande kvinnors organisering (V)
* Jonas Sjöstedt - Partiledare (V)

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

"Att köra digitalt tjänar inte vårt syfte" Göteborg får klara sig utan Kulturkalaset i år. I stället läggs extra krut på Julstaden med en kulturhelg, om situationen tillåter.onsdag 3/6 17:18

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubliéet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11