Avvecklas. Högsbo dagvård läggs ner när beroendemottagningen ska spara.

Beroendevård läggs ner i Högsbo

Dagvårdsavdelningen i Högsbo har bara varit i gång i tre år. Nu läggs den ner när Beroendemottagningen ska spara 16 miljoner kronor. Även mottagningen Team kvinnor i Olskroken stängs i sin nuvarande form.

  • Publicerad 11:20, 7 nov 2021

Vi har de pengar vi har och måste prioritera.

Det slutgiltiga beslutet i regionstyrelsen har skjutits fram en månad, men inget talar för att det finns en väg tillbaka. Enligt Gustav Josefsson, ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse, krävs vissa uppoffringar för att få budgeten i balans.

– Även om vi har fått extra pengar finns det ett glapp på 300 miljoner kronor som vi behöver ta in någonstans under nästa år, säger han.

Nedtrappning

Avdelningen 609 i Högsbo tar emot patienter med någon form av beroende och psykiatrisk samsjuklighet. Här finns hjälp med nedtrappning av olika substanser och stöttning i vardagen. Avdelningen har plats för 14–15 patienter och behandlingen kombineras med olika gruppaktiviteter.

– Högsboavdelningen kommer att upphöra i sin nuvarande form. Det handlar inte om att den inte har fungerat. Men vi har de pengar vi har och måste prioritera, säger verksamhetschefen Jörgen Vennsten.

Team kvinnor

Högsbomottagningen har till viss del hamnat i skuggan av nedläggningshotet mot Team kvinnor i Olskroken som hamnar under samma minuspost. Eftersom Team kvinnor är den enda beroendemottagningen i regionen för kvinnor, har stängningen rört upp många känslor hos såväl patienter som personal.

– Team kvinnor ska integreras i den övriga öppenvården. Det betyder att vi kommer fortsätta att ta hand om patienterna, men på ett annat sätt, säger Jörgen Vennsten.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21