Attraktiv mark. Det blir fortsatt campingverksamhet i Askimsviken. Det beslutade kommunfullmäktige den 24 mars. Foto: Dino Soldin/Byrd

Beskedet: Askims camping blir kvar

Lisebergs båda campingar, i Askim och Kärralund, blir kvar. Det stod klart efter en minst sagt hätsk fullmäktigedebatt som SD avgjorde. "Ingen blev gladare än jag", säger Askimsbon Elisabet Nordin.

  • Publicerad 16:39, 28 mar 2022

Det var ett jättekonstigt förslag, särskilt med tanke på strandskyddet som skulle göra det svårt att få bygga något överhuvudtaget.

Det blir ingen försäljning av Lisebergs camping i Askimsviken och Lisebergsbyn i Kärralund. Istället tvingas nöjesparken driva vidare verksamheterna.

Det beslutade kommunfullmäktige förra torsdagen.

Turerna gällande campingarna har varit många sedan Liseberg i början av året begärde att få campingverksamheterna avyttrade.

Demokraterna och alliansen föreslog då att campingarna skulle rivas och den attraktiva marken istället användas till att bygga småhus och seniorboenden.

Askims camping kan fortfarande räddas

Demokraterna svängde

Askimsborna rasade mot förslaget och kolonistugägare i Askims fritidsförening befarade att en ny bebyggelse så pass nära strandkanten helt skulle avskärma stugbyn från vattnet.

De rödgröna partierna menade att campingarna har ett stort värde för såväl turismen som för göteborgarna.

Inför att ärendet skulle upp i kommunfullmäktige förra månaden hade Demokraterna plötsligt svängt i frågan om Askims camping och begärde bordläggning.

Till sammanträdet den 24 mars hade partiet tillsammans med alliansen arbetat om förslaget om nedläggning till att endast gälla Kärralunds camping.

De rödgröna å sin sida ansåg att ärendet skulle återremitteras till kommunstyrelsen för en mer omfattande beredning. Det drogs däremot snabbt tillbaka när det stod klart att SD inte tänkte lägga sin vågmästarröst på alliansens och Demokraternas förslag.

SD kan få sista ordet om Askims camping

"Jättekonstigt förslag"

Elisabet Nordin, som bor i Hult, välkomnade beslutet att bevara Askims camping.

– Här är en sådan levande miljö hela året och allt fler använder det som rekreationsområde. Och om man tänker på Göteborg som evenemangsstad så ska vi ju ha en riktigt fin campingplats. Alla har inte råd att bo på hotell.

Hon blev förvånad över förslaget om att bebygga marken.

– Det var ett jättekonstigt förslag, särskilt med tanke på strandskyddet som skulle göra det svårt att få bygga överhuvudtaget.

Nu ser hon fram emot att säsongens första husbilar snart ska rulla in på Askims camping.

– Det hade varit roligt om de hade förlängt säsongen lite så att fler campare kan ta del av den vackra sensommaren i Göteborg.

Foto: Dino Soldin/Byrd

Vi är GBG