Beskedet: Då öppnas framdörren på spårvagnen

Nu öppnas framdörrarna på bussar och spårvagnar. När restriktionerna släpps på onsdag blir det återigen möjligt att kliva på längst fram.

  • Publicerad 15:48, 23 sep 2021

Tanken är att samtliga framdörrar på bussar och spårvagnar kommer vara öppna innan oktober är slut.

Ända sedan i mars 2020 har dörrarna på spårvagnar och dörrar varit stängda för passagerare. Även de första raderna av sittplatserna närmast föraren har stått tomma.

Oron för smittspridning var stor bland personalen, särskilt under de resor som förarna gjorde mellan sina arbetspass. Därför valde Västtrafik att stänga framdörrarna helt.

– Men nu öppnar vi upp successivt. Tanken är att samtliga framdörrar på bussar och spårvagnar kommer vara öppna innan oktober är slut, säger Anna Johansson, chef för Västtrafiks affärsenhet.

Dialog med trafikbolagen

Beslutet att öppna dörrarna har föregåtts av en tät dialog med trafikbolagen som i sin tur har samverkat med de lokala skyddsombuden, förklarar Anna Johansson. Ambitionen är att övergången ska ske så säkert som möjligt för både passagerare och förare.

– Vi kommer även att genomföra en utbildningsinsats för trafikbolagens personal eftersom vi har infört ett helt nytt biljettsortiment och nya tekniska funktioner under året som gått.

När framdörrarna öppnas igen blir det också möjligt att ställa frågor förarna, vilket Västtrafik hoppas ska förbättra servicen i kollektivtrafiken.

– I samband med att restriktionerna försvinner stärker vi också upp med värdar i som ska stötta både våra förare och kunder, säger Anna Johansson.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39