STÄNGER. Roger Bodin håller föreläsning för besökare i Emigranternas hus. Foto: Stiftelsen Emigranternas Hus Göteborg

Beskedet: Emigranternas hus läggs ner

Halverat kommunbidrag blev dödsstöten för Emigranternas hus i Göteborg. Stiftelsens styrelse har nu beslutat att lägga ner verksamheten.

  • Publicerad 16:27, 24 sep 2020

Sedan 2003 har Emigranternas hus hållit till vid Packhuskajen – samma kaj som för hundra år sedan var avskedsplats för omkring en miljon svenskar innan resan till Nordamerika.

Besökarna har kommit för att lära sig mer om både in- och utvandring. Innan coronapandemin kom två skolklasser om dagen på besök för att få lära sig om stadens historia.   

Emigranternas hus hotas av nedläggning

Problemen började när hyresvärden Higab införde marknadshyra. Helt plötsligt stod hyran för ungefär hälften av Emigranternas hus omkostnader. När kulturnämnden förra året beslutade att halvera kulturstödet till stiftelsen blev situationen ohållbar. Ett Göteborgsförslag om att återställa kulturstödet fick snabbt över tusen signaturer. Men politikerna röstade nej.

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Trots hyreslättnader från Higab har styrelsen nu fattat ett slutgiltigt beslut – på nyårsafton stängs dörren till Emigranternas hus för sista gången.

– Vi har försökt vända på alla stenar.  Som ansvarig chef kan jag inte ställa mig framför styrelsen och säga att ”vi löser det här” om det inte finns en hygglig sannolikhet. Vi har kommit till vägs ände – point of no return. Det finns lagstiftning kring detta, om man är medveten om vart man är på väg så måste styrelsen agera. Det handlar om hyresavtal, anställningar, skatter och avgifter, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas hus.

Hur känns det att ni inte kan fortsätta?

– Det är tungt och sorgligt. Vi tror väldigt mycket på det vi håller på med och det har funnits ett stort engagemang. Men det är också personligt sorgligt. Det är en del av livet som gått till detta, och så slutar det så här, säger Roger Bodin.  

I mitten av december väntas kulturnämnden lämna besked om nästa års bidrag. Men enligt Roger Bodin är det försent, även om bidraget skulle höjas igen.

– Jag har lite svårt att förstå att man har en budgetprocedur som innebär att sådana som är i behov av stöd förväntas vänta till nyårsklockorna ringer. Det går bra om man har ett stort kommunkonto och tillhör organisationen. Men vi andra har det inte så.

Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande, säger att de tär omöjligt för dem att lämna besked innan de får sin budget i november.

– Det är inte unikt för Göteborg. Det är samma sak i Malmö och Stockholm med besked om stöd i december månad. Sedan är det många som söker. Vi har också en skyldighet att behandla alla likvärdigt i den här processen, säger Ann Catrine Fogelgren.

Hur ser du på att det gått så långt att Emigranternas hus nu tvingas lägga ned?

– Det är en utmärkt verksamhet. Jag har varit där ett par gånger så det är tråkigt naturligtvis.

Kan det bli aktuellt för kommunen att öppna upp en motsvarande verksamhet på samma historiska plats?

– Det tror jag inte. Den frågan har inte varit uppe, men jag tror det är bättre att andra driver den typen av verksamhet än att kommunen gör det., säger Ann Catrine Fogelgren.

Just platsen är avgörande menar Roger Bodin, som inte ser det som aktuellt att öppna upp någon annanstans.

– Rent tankemässigt kan vi befinna oss var som helst – en industrilokal i Kviberg. Men styrkan är att vi är på platsen där det ägde rum. Om vi öppnar upp en filial någon annanstans har vi inte den attraktionskraften. Det blir automatiskt något speciellt när man går på samma stenar som sina förfäder, säger Roger Bodin.

Göteborgs 400-årsjubileum skjuts upp

Personalen är uppsagd sedan tidigare. Under torsdagen sades lokalerna upp. Bord, stolar och annat material läggs ut till försäljning.  

– Mycket av det vi har är inte av den karaktären att det omfattas av bevarandeföreskrifter. Men vi har mycket fotografier, bilder och minnen. Det får magasineras och förvaras så får vi se om det finns förutsättningar från andra att ta del av det. Vi har fått gåvor då och då, så vi får gå igenom gåvobrev om det finns några förpliktelser att det ska hanteras på något speciellt sätt.

Tror du att verksamheten kan komma tillbaka?

– Min erfarenhet säger att den här typen av verksamhet bygger man inte på en handvändning. Det är som en forskningsmiljö, det tar tid. Det går snabbt att ta ner men lång tid att bygga upp. Man ska inte utesluta det, men om det ska vara samma inriktning är det en lång väg att vandra, säger Rober Bodin.

Upptäck Elyseum - ett av Göteborgs dolda museer