Mötte kritik. Frölundas Joel Lundqvist och Mats Grauers presenterade det nya klubbmärket onsdagen den 2 februari. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Beskedet: Frölunda drar tillbaka klubbmärket

Efter kritikstormen mot Frölunda HC:s nya logga väljer nu klubben att dra tillbaka klubbmärket. "Kalla det pudel, men ibland blir det inte rätt och då står man för det", säger ordförande Mats Grauers.

  • Publicerad 10:50, 4 feb 2022

Det är ju så att medlemmarna har tolkningsföreträde. Med andra ord gjorde vi en felbedömning som inte såg till att det fanns en större delaktighet.

Frölunda HC bryter tystnaden efter den massiva kritiken mot klubbens nya logotyp.

Under en presskonferens på fredagsförmiddagen meddelade klubbens ordförande Mats Grauers att Frölunda nu väljer att dra tillbaka klubbmärket.

– Nu har våra medlemmar visat att delaktigheten från medlemmarna inte var tillräckligt stor. Det är ju så att medlemmarna har tolkningsföreträde. Med andra ord gjorde vi en felbedömning som inte såg till att det fanns en större delaktighet.

Han tar även upp anklagelserna om att loggan skulle vara ett plagiat på två andra; Frida Hansdotters märke och branschorganisationen Fastighetsägarnas.

Enligt Mats Grauers hade styrelsen anlitat ett företag som skulle kontrollera likheten med andra märken och då fått svaret att så inte skulle vara fallet.

– Det gjorde oss besvikna eftersom vi hade lagt ner både pengar och tid på att undersöka detta.

Här är Frölundas nya logga – och reaktionerna

Olycklig association

Under pressträffen nämner han även kritiken om att det nya märket skulle ha "associationer med 30-talet", vilket får tolkas som att han syftar på anklagelserna om att det skulle gå att utläsa en symbol kopplad till nazism.

– De som känner Frölunda kan inte till någon del inbilla sig att vi skulle ha någon sådan form av agenda, och där är jag så ledsen över att Frölunda skadas.

Hans teori är att det handlar om att förstärka sina argument för att man tyckte det var ett dåligt klubbmärke.

Nya Frölundaloggan anklagas för plagiat

Hot mot styrelsen

Mats Grauers har inte långt till tårarna när han beskriver hur medarbetare i klubben har fått utstå hot, som även ska ha berört anhöriga.

– När man går över gränsen och uttrycker sig aggressivt och förminskar människor i Frölundas organisation och styrelse och där man hotar, då blir jag heligt förbannad.

Frölundas bedömning är nu att indianen kommer att leva vidare i ytterligare ett halvår.

– Vi kommer sedan att starta upp ett nytt arbete. Självklart kommer vi att göra det tillsammans, med främst medlemmar, men även supporters. Det är vårt besked till er idag, säger Mats Grauers.

Vi är GBG