Foto: Mostphotos

Beskedet: Fysiska förstamajtåg ställs in

Första maj brukar vara en dag då gatorna fylls av arbetarrörelsens demonstrationståg. I år väljer Socialdemokraterna att anordna sina tåg digitalt.

  • Publicerad 11:29, 26 mar 2020

Corona-virusets påverkan på samhället har nu nått förstamajtågen. Socialdemokraterna har tillsammans med LO beslutat att ställa in de fysiska demonstrationstågen i hela landet.  

– Parollen för årets första maj är ”Ett starkare samhälle”, och det är ett budskap som ju blir än viktigare i det var har att hantera just nu. Första maj är en viktig dag för många både inom och utanför arbetarrörelsen, och det är viktigt att det demokratiska samtalet pågår även när samhället är utsatt för hårda prövningar, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad, i ett uttalande.

Men firandet i sig är inte inställt. I stället för fysiska arrangemang ställer man nu om till ett digitalt firande.

– Exakt hur det kommer att se ut, och vilka tekniska lösningar vi väljer, får vi återkomma till. Vår ambition är att vi i ett nationellt firande ska kunna erbjuda tal med vår partiordförande Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Det är det vi siktar på just nu, sen får vi se vad som är möjligt att göra rent praktiskt givet läget när vi närmar oss.

Hur övriga demonstrationståg väljer att göra återstår att se.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57