ÖPPET. Skolorna håller öppet som vanligt. Foto: Mostphots

Beskedet: Ingen skolstängning i sikte

Det nya coronaviruset påverkar samhället drastiskt på flera håll. Men grundskolans linje är att vara öppen för undervisning och fritidsverksamhet. Samtidigt flaggas för snabba förändringar.

  • Publicerad 08:04, 19 mar 2020

Vi är stolta över vår skolpersonal som gör ett fantastiskt jobb i att lugnt och sakligt jobba med att skapa så bra förutsättningar som möjligt.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Läget i Göteborgsskolorna är förhållandevis stabilt med tanke på den rådande situationen med coronavirusets utbredning, menar grundskoleförvaltningen.

– På det stora hela fungerar skolverksamheten förvånansvärt väl. Alla skolor är öppna och eleverna får den undervisning de har rätt till, säger Johanna Pettersson utbildningschef och grundskoleförvaltningens samordnare kring Covid19.

Samtidigt påpekar hon att ett stort antal elever, lärare och övrig personal är frånvarande till följd av de nya riktlinjerna som gäller vid sjukdom.

– Det är många borta för att man är hörsam till uppmaningen om att är man sjuk eller har symptom så stannar man hemma, säger hon och tillägger:

– Därför kan det förekomma förändringar i verksamheten som att klasser slås samman eller schemaändringar.

Tusentals ställer upp för eleverna – på distans

Förbereder ni för en eventuell stängning av grundskolorna?

– Inriktningen är jättetydlig fortfarande att hålla öppet skola och fritidsverksamhet. Men det pågår planering inför ett eventuellt regeringsbeslut om att skolor ska stängas och istället bara erbjuda omsorg, säger Johanna Pettersson.

Kan det bli aktuellt med distansundervisning även för grundskolan?

– Det är regeringen som fattar beslut om vad som ska gälla. Vi vet inte det i nuläget men förbereder för distansundervisning om så blir fallet.

I nuläget gäller alltså fortsatt skolplikt i skolorna men läget kan förändras.

– Vi är stolta över vår skolpersonal som gör ett fantastiskt jobb i att lugnt och sakligt jobba med att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Samtidigt är vi jätteglada att vårdnadshavare förstår att det blir förändringar. Vi behöver en förståelse mellan skola, elever och vårdnadshavare att vi måste hjälpas åt och det ser jag att vi har nu.

Gymnasieskolor och universitet stängs

Sahlgrenska testar läkemedel mot corona

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57