Beskedet: Karelska konsulatet borta innan midsommar

Karelska konsulatet vid Klippan har länge förargat de närboende. Nu meddelar Klippans Kulturfastigheter att samlingsplatsen ska rivas innan midsommar.

  • Publicerad 05:30, 21 jun 2021

Att folk samlas på olika platser kan vi inte förbjuda.

Stökigt. Grannarna gillar inte den improviserade fritidsgården Karelska konsulatet vid Klippan. Foto: Läsarbild

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Dramat kring Karelska konsulatet eller Brända tomten – den improviserade fritidsgården för vuxna vid Klippan – fortsätter. Flera grannar upplever att situationen är ”värre än någonsin.”

Enligt de närboende handlar det om ökad nedskräpning och missbruk på platsen.

– Det är till och med folk som sover över i ladan, menar en närboende.

– En morgon for en man runt som en galning, skrek och kastade grejer, uppger en annan granne.

Men nu kommer beskedet grannarna har väntat på – Kungsladugårds äldsta byggnad rivs innan midsommar.

– Det stämmer att ”ladan” ska rivas i veckan, meddelar Ewa Vasilis, på Klippan Kulturfastigheter som äger platsen.

Striden är över – nu rivs Karelska konsulatet

Känd som otrygg

Samtidigt menar polisen att de inte har fått indikationer på att stöket har eskalerat men att platsen är känd som otrygg.

– Området har länge varit en samlingsplats för folk som förtär alkohol. Platsen har en historik av narkotikahantering och uteliggare som övernattar där. Vi har en trygghetsdialog med de boende i närheten, säger Roberto Tomé, kommunpolis Majorna-Linné.

Han vill samtidigt lyfta att det inte är brottsligt att förtära alkohol.

– Alkoholmissbruk eller att vara uteliggare är inte olagligt. Det är olagligt om man begår brott mot lokala ordningsföreskrifter som till exempel eldning.

Roberto Tomé tillägger:

– Är någon för berusad, får man ringa polisen så får vi komma dit och hantera de individerna som är stökiga eller överförfriskade. Men att folk samlas på olika platser kan vi inte förbjuda.

Majornabor rasar mot Karelska konsulatet

Karelska konsulatet i Majorna

Karelska konsulatet i MajornaKarelska konsulatet har döpts av sina besökare. Namnet är hämtat från ingemanslandet Karelen, som sträcker sig från Finland till nordvästra Ryssland.

Ladan i Majorna är den enda kvarvarande delen av jordbruksfastigheten Älvsborgs Kungsladugård. Byggnaden uppfördes under perioden 1750–1840.

Vid en brand 2003 förstördes det mesta av ekonomibyggnaden och det som återstår idag är ett mindre hörn.

Enligt den antikvariska bedömningen som beställdes av Brända Kungsladugården (Klippans kulturfastigheter) har ladans kulturhistoriska värde gått förlorat genom flera eldhärjningar. Det finns därför inga förutsättningar att återställa huset.

Sedan 2017 har det funnits en plan på att bebygga området. Klippans kulturfastigheter har skissat på ett fristående hus med 16–18 lägenheter.

Enligt rivningslovet måste rivningen påbörjas inom två år.

Källa: Beslutet om rivningslov, Stadsbyggnadskontore

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39