INSTÄLLT. Göteborgs Kulturkalas skulle ha hållits den 11 – 16 augusti. Foto: Tommy Alvén

Beskedet: Kulturkalaset ställer in – blir Julkalaset

Göteborg får klara sig utan Kulturkalaset i år. I stället läggs extra krut på Julstaden med en kulturhelg, om situationen tillåter.

  • Publicerad 17:18, 3 jun 2020

Göteborgs kulturkalas lockar varje år mellan 750 000 och 1,7 miljoner besökare. Nu blir Kulturkalaset nästa stora arrangemang i ordningen att behöva ställa in. In i det sista har arrangörerna jobbat med frågan hur Kulturkalaset trots coronapandemin skulle kunna genomföras. Men som situationen är nu finns inga andra alternativ än att ställa in, menar Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

– Vi har tittat på och haft en diskussion kring att köra i en annan form. Men med begränsningen på femtio personer går det inte. Att köra digitalt hade kanske fungerat som ett komplement. Men att bara köra digitalt tjänar inte vårt syfte. Vi vill nå ut till så många göteborgare som möjligt och skapa möten, säger Magnus Hallberg.

Förklaringen till att de väntat så länge med sitt besked är enligt Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Kulturkalaset, att man velat ta sitt samhällsansvar.

– Vi sa att vi behöver ungefär två månader innan genomförandet för att kunna göra avbokningar enligt avtal. Vi har hoppats in i det sista. Vi ville kunna bidra till att få igång vardagen igen. Men nu går det inte och då tar vi också vårt samhällsansvar för att inte bidra till smittspridning.

De cirka 150 ungdomar som erbjudits sommarjobb kommer inte bli av med sina jobb.

– Vi erbjuder två olika valmöjligheter. Antingen får man vara med i en föreställningsgrupp som kommer spela på äldreboenden och stadsdelstorg, eller så får man vara med och göra enkätundersökningar och städa på stan, säger Tasso Stafilidis.

I stället för Kulturkalas i augusti inriktar Göteborg & Co sig nu på Julstaden med en extra kulturhelg 4-6 december – Julkalaset.

– Det ska vi börja planera nu. Men det gäller ju även då att man får träffas mer än femtio personer, och det vet vi inte än, säger Magnus Hallberg.

– Vår tanke är att samla alla kulturaktörer, stora som små, och få alla att öppna upp sina portar. Det ska vara helt gratis för göteborgarna, precis som Kulturnatta, fast i tre dagar, säger Tasso Stafilidis.

Kulturkalaset finansieras av Göteborgs stad och externa partners. Hur beskedet att ställa in i augusti påverkar nästa års festival är än så länge för tidigt att säga.

– Vi har ett direktiv att titta på Kulturkalaset 2021 och framåt. Det ska vi avrapportera i september. Innan vi vet budgetförutsättningarna så vet vi inget säkert om nästa år. För våra parters är det ju till exempel väldigt svårt att i dagsläget veta vilka förutsättningar de har 2021. Men vi hoppas naturligtvis på ”big bang” av den enkla anledningen att det är jubileum, säger Magnus Hallberg.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11