Poya Asbaghi fortsätter som huvudtränare för IFK Göteborg. Foto: IFK Göteborg

Beskedet: Poya blir kvar – Mats får gå

Sportchefen Mats Gren får gå medan huvudtränaren Poya Asbaghi blir kvar. Det beskedet lämnade IFK Göteborg i dag efter en säsong full av turbulens.

  • Publicerad 10:24, 10 okt 2018

IFK Göteborg har under en längre tid haft det stormigt, både sportsligt och internt. Under onsdagen kallade klubben till presskonferens där de berättade att sportchefen Mats Gren får lämna sin tjänst medan huvudtränaren Poya Asbaghi blir kvar.

– Vi är i en sportslig situation som vi tar på största allvar. Efter en ingående analys och samtal med inblandade parter har vi kommit fram till ett beslut om att göra ett antal förändringar för att uppnå de resultat som krävs under de fem matcher som återstår i allsvenskan, säger klubbdirektören Max Markusson i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Han betonar att det har varit ett oerhört fokus på Mats Gren som person den senaste tiden som lett till mycket negativa rubriker kring föreningen och att det är han som haft det yttersta ansvaret för föreningens sportsliga resultat under säsongen.

– Det är alltid tråkigt att behöva lämna ett sånt besked till en person man vet slitit hårt för sin uppdragsgivare. Vad vi behöver mest i nuläget är dock lugn och ro samt att ha fullt fokus på det som väntar framöver, säger Max Markusson.

Ny tf sportchef blir i stället Jonas Olsson som senast kommer från uppdraget som akademiansvarig i föreningen.

Poya Asbaghi fortsätter som huvudtränare och får dessutom blåvita legendarerna Hjalmar Jónsson och Hannes Stiller med sig som assisterande tränare som temporär lösning. Den tidigare assisterande tränaren Alf Westerberg får nya uppgifter inom IFK Göteborgs elitverksamhet.

– Det är ett skifte som innebär nya röster och andra ögon, vilket vi tror ska ge önskad effekt på plan. Den ovan beskrivna lösningen gäller i första hand säsongen ut, säger Max Markusson.

Den före detta spelaren och klubbdirektören Thomas Wernersson känner både Mats Gren och Jonas Olsson väl. Han är inte förvånad över dagens besked.

– Något måste hända för det är ju något som inte är bra. Jag tycker det är jobbigt att ställa olika personer mot varandra men jag tror Jonas är jättebra och helt rätt person. Men känslan de senaste veckorna har varit att yxan måste gå på någon, säger han.

Poya Asbaghi blir kvar – är det rätt?

– Jag har svårt att uttala mig eftersom jag inte är nära verksamheten på det sättet längre. Men han hade ett fantastiskt svårt uppdrag från början och har fått lite motgångar på vägen. Många gånger har man fått bra betalt av att ha lite tålamod. Jag tror inte ledarna har varit det stora problemet utan spelarmaterialet, och Mats är ju ansvarig för det. Dålig ekonomi har gjort att man inte har kunnat värva de riktigt stora spelarna. Sedan kan jag ha synpunkter på hur man använt det spelarmaterialet man har. Jag tycker att man fotbollsmässigt spelar alldeles för svårt med de spelare man har.

Vad behöver klubben göra för att vända det här?

– Först och främst kan det här skapa ett visst lugn ett par veckor framöver. Både Hjalmar, Hannes och Jonas har oerhört mycket positiv energi. Det primära målet nu måste vara att lösa den här säsongen, att inte titta mycket längre än så. Framtiden får man ta tag i sedan, säger Thomas Wernersson.
 

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG