Besökte skolan. Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) träffade Åkeredsskolans rektor Anders Höglund, eleverna Saga Edin och Louise Holm och läraren Roger Hante på Åkeredsskolan tidigare i år. Foto: Anton Engblom/Byrd (arkivbild)

Beskedet: Sexåringar bussas till skola i annan stadsdel

Beskedet att Åkeredsskolans elever under ombyggnaden ska bussas till Skytteskolan har väckt starka känslor hos barn och föräldrar. Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) menar att beslutet är förhastat och vill nu utreda andra lösningar.

  • Publicerad 05:30, 15 mar 2022

Jag förstår att många är oroliga. Man har gått för fort fram och då får man backa och tänka om.

Till hösten ska den mögelskadade Åkeredsskolan rivas för att göra plats åt en helt ny skola som ska stå färdig 2024.

Så sent som i december förra året var beskedet att eleverna skulle kunna gå kvar i modulerna på skolområdet under byggtiden.

Men onsdagen den 9 mars fick barn och vårdnadshavare ett rakt motsatt besked: Alla elever kommer under de närmsta två åren, med start nu till hösten, att bussas åtta kilometer till Marklandsgatan för att gå i tillfälliga moduler vid Skytteskolan.

Otrygg skolstart

En vårdnadshavare som GöteborgDirekt pratat med har sökt Åkeredsskolan som förstahandsval för sin son som ska börja i förskoleklass till hösten.

Hon fick information om flytten via en Facebookgrupp.

– Det är omvälvande nog för en sexåring att börja i skolan. Att vi dessutom skulle sätta honom på en buss till en annan stadsdel känns helt uteslutet. Hade vi vetat detta innan så hade vi förmodligen valt annorlunda.

Efter mögelskandalen: Då byggs nya skolan

Spekulerar inte

Beslutet om evakueringen har fattats av lokalförvaltningen och grundskoleförvaltningen, som menar att det måste göras av säkerhetsskäl.

– Vi har tittat på helhetslösningar för att kunna evakuera hela skolan, men hur det blir vill jag inte spekulera i innan nämnden tagit upp detta, säger Hans Björklund, enhetschef för fastigheter på grundskoleförvaltningen

Inte heller Åkeredsskolans rektor Anders Höglund kan vidare kommentera den planerade flytten till Skytteskolan innan grundskolenämnden sagt sitt i frågan.

– Mitt jobb är att göra verksamheten till den bästa möjliga oavsett var vi är och målbilden är den nya skolan.

Åkeredsskolan utdömd – evakueras omgående

"Det är olyckligt"

Under måndagen stod det klart att ärendet kommer att tas upp av grundskolenämnden den 22 mars på begäran av ordförande Axel Darvik (L), som inte är nöjd med hur frågan hanterats.

– Vi måste se till att vi har en lösning på evakuering som elever och föräldrar känner sig trygga med. Det är olyckligt att man gick ut med den här informationen så snabbt. Jag förstår att många är oroliga. Man har gått för fort fram och då får man backa och tänka om.

Han menar att man nu ska titta på andra alternativ.

– Jag tycker att de här eleverna har fått utstå mycket under lång tid, bland annat har en del av dem tidigare bussats till Kviberg. Det gör att det finns en extra anledning att titta på detta igen.

"Gått för fort". Lokalförvaltningens och grundskoleförvaltningens beslut om att evakuera hela Åkeredsskolans verksamhet till Skytteskolan har inte landat väl hos grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L), som nu begär att ärendet tas upp av den politiska nämnden. Foto: Anton Engblom/Byrd

Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) Foto: Anton Engblom/Byrd

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44