NATTÅG. Inte hela vägen till Abisko, men i alla fall till Umeå med SJ:s nattåg från Göteborg. Foto: Tommy Alvén

Beskedet: SJ fortsätter köra nattåg till Norrland

När norska Vy tåg vann Trafikverkets upphandling om nattåg till Narvik fanns inga planer på att köra hela vägen till Göteborg. Nu sätter SJ in nattågstrafik mellan Göteborg och Umeå på kommersiell bas.

  • Publicerad 10:53, 12 maj 2020

Det är väldigt roligt och viktigt att nattågen till Norrland är räddade.

Det blir fortsatt nattåg mellan Göteborg och Norrland med SJ. Efter att ha förlorat upphandlingen om nattågstrafiken till Narvik började SJ undersöka möjligheten att köra på kommersiell bas. Nu står det klart att SJ:s nattåg kommer fortsätta rulla från Göteborg, i alla fall till Umeå, drygt 70 mil söder om Narvik. Nattågen till Duved i Jämtland fortsätter också.

Vändningen: Nattågen från Göteborg kan räddas

– Det är vår övertygelse att vi kan få resandet från västra Sverige till och från Jämtland att fortsätta växa, och därför ska trafiken utgå från Göteborg. Men vi tror också att nattågsresandet till och från Umeå har en än starkare framtid med både Göteborg och Stockholm. Totalt sett innebär detta fler avgångar än idag, vilket är nödvändigt i takt med att tågresandet ökar i hela landet, inte minst i nattåg, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, i ett pressmeddelande.

Göteborgspolitiker rasar mot indraget nattåg

Oppositionsrådet Karin Pleijel (MP) var bestört när nattågstrafiken från Göteborg till Norrland försvann. Nu är hon gladare.

– Det är väldigt roligt och viktigt att nattågen till Norrland är räddade. Helt nödvändigt för att människor ska kunna resa i Sverige på ett hållbart sätt. Något som fler och fler vill göra, säger Karin Pleijel i ett uttalande.

SJ:s nattåg mellan Göteborg/Stockholm och Duved/Umeå 2021

Linjer som SJ planerar att köra från och med 13 december 2020:

+ Stockholm-Duved (avtalad trafik)

+ Göteborg-Duved (egen trafik)

+ Stockholm-Umeå (egen trafik)

+ Göteborg-Umeå (egen trafik)

Nattåget från Göteborg följer samma sträckning som idag, via Västra stambanan och Örebro. Exakta avgångs- och ankomsttider fastställs senare i höst av Trafikverket, men SJ planerar för 75 minuter tidigare ankomst för nattågen till Göteborg jämfört med idag.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44