Beskyddaren på plats i Hammarkullen

Nu är Hammarkullens artonde muralmålning på plats. Beskyddaren, ett samarbete mellan Hammarkulleborna och en mexikansk konstnär, är ett konstverk som ingen kan missa.

  • Publicerad 14:59, 2 okt 2018

Det luktar sprayfärg på långt håll när den mexikanske konstnären ”Sens” lägger de sista detaljerna innan han är helt nöjd med muralmålningen på Bredfjällsgatan 50. Han kallar den La protectora, beskyddaren, och den en föreställer ett barn som håller en färgglad glob i sin famn.

– Det som är viktigt är vad folk ser i det, säger ”Sens”, som egentligen heter Edgardo Ortiz Corrales. Jag tolkar det som att barnet beskyddar det mångkulturella samhället som finns i Hammarkullen.

Med bidrag från Västra Götalandsregionen, Bostadsbolaget och Mexikos ambassad har Hammarkullen haft möjlighet att knyta till sig konstnärer som har fått skapa muralmålningar. Totalt har nio konstnärer från Sydamerika och Sverige, efter workshops med boende i området, skapat 18 muralmålningar i Hammarkullen de senaste åren.

– Det här är ett sätt att demokratisera konsten, säger Gloria Esteban som är projektledare på Hammarkullen 365. Det finns många som inte går till museer och gallerier men genom muralmålningarna får alla tillgång till konst.  Dessutom är medskapandet viktigt, vi vill att konsten ska säga något om området och om dem som bor där.

Hon tittar upp på ”Sens” som styr den blå skyliften bakåt, för att få en överblick över konstverket. Han har målat i tio dagar och utmaningen har snarare legat i det ostadiga vädret än i det faktum att muralmålningen täcker kortsidan på ett åtta våningar högt hus.

– Hammarkullen är, som många andra miljonprogramsområden, maffigt. Om man gör något litet ser man det inte, säger Gloria Esteban. Det behövs något jättestort som verkligen skapar uppmärksamhet. Muralmålningar fungerar otroligt bra i området.

Nu finns muralmålningar lite här och var i Hammarkullen.

– Det är vackert, säger en ung tjej i hijab som kommer gående på Bredfjällsgatan. Det blir så glatt med lite färg.

Hennes kompis håller med.

– Ja, förr var det så grått här.

De har båda vuxit upp i Hammarkullen och tycker att muralmålningarna gör Hammarkullen gott, inte bara genom att de ger gråa byggnader färg utan också för att de gör att människor som bor i andra delar av Göteborg tycker att Hammarkullen är fint.

”Sens” tar av sig masken som täcker ansiktet och tittar upp mot barnets ansikte som i sin tur består av flera mindre ansikten; "Sens" signum som symboliserar gemenskapen i samhället.

– Jag ser det som att barnet flyter i universum, mellan natten och dagen. Natten symboliserar svåra tider och gryningen visar att det kommer att bli bättre.