Beskyddaren på plats i Hammarkullen

Nu är Hammarkullens artonde muralmålning på plats. Beskyddaren, ett samarbete mellan Hammarkulleborna och en mexikansk konstnär, är ett konstverk som ingen kan missa.

  • Publicerad 14:59, 2 okt 2018

Det luktar sprayfärg på långt håll när den mexikanske konstnären ”Sens” lägger de sista detaljerna innan han är helt nöjd med muralmålningen på Bredfjällsgatan 50. Han kallar den La protectora, beskyddaren, och den en föreställer ett barn som håller en färgglad glob i sin famn.

– Det som är viktigt är vad folk ser i det, säger ”Sens”, som egentligen heter Edgardo Ortiz Corrales. Jag tolkar det som att barnet beskyddar det mångkulturella samhället som finns i Hammarkullen.

Med bidrag från Västra Götalandsregionen, Bostadsbolaget och Mexikos ambassad har Hammarkullen haft möjlighet att knyta till sig konstnärer som har fått skapa muralmålningar. Totalt har nio konstnärer från Sydamerika och Sverige, efter workshops med boende i området, skapat 18 muralmålningar i Hammarkullen de senaste åren.

– Det här är ett sätt att demokratisera konsten, säger Gloria Esteban som är projektledare på Hammarkullen 365. Det finns många som inte går till museer och gallerier men genom muralmålningarna får alla tillgång till konst.  Dessutom är medskapandet viktigt, vi vill att konsten ska säga något om området och om dem som bor där.

Hon tittar upp på ”Sens” som styr den blå skyliften bakåt, för att få en överblick över konstverket. Han har målat i tio dagar och utmaningen har snarare legat i det ostadiga vädret än i det faktum att muralmålningen täcker kortsidan på ett åtta våningar högt hus.

– Hammarkullen är, som många andra miljonprogramsområden, maffigt. Om man gör något litet ser man det inte, säger Gloria Esteban. Det behövs något jättestort som verkligen skapar uppmärksamhet. Muralmålningar fungerar otroligt bra i området.

Nu finns muralmålningar lite här och var i Hammarkullen.

– Det är vackert, säger en ung tjej i hijab som kommer gående på Bredfjällsgatan. Det blir så glatt med lite färg.

Hennes kompis håller med.

– Ja, förr var det så grått här.

De har båda vuxit upp i Hammarkullen och tycker att muralmålningarna gör Hammarkullen gott, inte bara genom att de ger gråa byggnader färg utan också för att de gör att människor som bor i andra delar av Göteborg tycker att Hammarkullen är fint.

”Sens” tar av sig masken som täcker ansiktet och tittar upp mot barnets ansikte som i sin tur består av flera mindre ansikten; "Sens" signum som symboliserar gemenskapen i samhället.

– Jag ser det som att barnet flyter i universum, mellan natten och dagen. Natten symboliserar svåra tider och gryningen visar att det kommer att bli bättre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Nu ska stadens gångbanor rustas upp

Nyheter Ber om invånarnas synpunkter Trafikkontoret ska ordna till kommunens gångbanor. Men vilka ska prioriteras? I Norra Hisingen får nu invånarna säga sitt.söndag 14/10 6:30

Vill väcka medvetenhet om miljö och klimat

Nyheter Med "Vampyrbläckfiskar i Arizona" vill Teater Trixter förhålla sig till klimatångest – och väcka debatt. – Det är viktigt att förstå att vi är en del av allt, säger manusförfattaren och regissören...fredag 12/10 17:42

Glädjebeskedet: Ännu fler göteborgare i jobb

Nyheter Arbetslösheten minskar för femte året i rad Arbetsmarknaden är stark och för femte året i rad går arbetslösheten ner. Det visar nya statistik från Arbetsförmedlingen.fredag 12/10 16:03

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Nyheter Forskning från Göteborgs universitet Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.fredag 12/10 15:30

Vi är GBG