Fiskebäcks hamn. Behöver muddras för att de fiskebåtar som har Fiskebäck som hemmahamn ska kunna lägga till där. Foto: Göteborgs Stad

Beslut om muddring i Fiskebäck skjuts upp

I Fiskebäcks hamn finns det i dagläget flera fiskebåtar som inte kommer in i hamnen då den är för grund, det trots att den är deras hemmahamn.

  • Publicerad 11:24, 27 sep 2018

I förra veckan skulle kommunstyrelsen ta beslut om muddring av Fiskebäcks hamn, men ärendet sköts fram och inget beslut blev taget.

För grund hamn

Det är flera större fiskebåtar som har Fiskebäck som hemmahamn men som sedan många år tvingats ligga i Frihamnen då deras skrov är för djupa för Fiskebäcks hamn. Men i Frihamnen kommer de inte kunna ligga särskilt länge då det ska byggas bostäder i området.

– Det är väldigt stora förändringar som är planerade för Frihamnen. Nu tror jag att de har tagit ett omtag i den planeringen men på sikt kommer fiskebåtarna inte kunna ligga kvar där, säger Hans Linderstad, handläggare på stadsledningskontoret. De här båtarna har ett djupgående som gör att de inte kan komma in i Fiskebäck. Det finns ju ställen som har rätt djup men där det inte finns kajplatser. Ett ställe som skulle kunna varit tänkbart är vid Cityvarvet men å andra sidan är ju botten där förorenad, och man vet inte hur det ska hanteras, så det går inte att släppa in några båtar där.

Utbyggnad av kajer

Om muddringen skulle bli av så föreslår stadsledningskontoret även att utveckla Fiskebäck som fiskehamn genom utbyggnad av kajer och muddring av farleder.

– Det räcker inte att bara muddra man måste få till fler kajplatser också. De befintliga kajerna har också ungefär fem och en halv meters djup, vilket är för grunt.

Bästa hamnen för industriellt fiske

I en utredning som stadsledningskontoret gjort bedömer de att Fiskebäcks hamn är den hamn som lämpar sig bäst för industriellt fiske i Göteborg.

– Vi har inte hittat något alternativ. Det fanns ett resonemang om exempelvis Donsö och i Göta älv men Fiskebäck är det bästa alternativet, avslutar Hans Linderstad.

Vi är GBG