Stort stöd. Efter att ha berättat offentligt om nedläggningshotet mot Vrångös enda affär har ägaren Johan Åström stöttats av både kunder och andra som hört av sig. Foto: Dino Soldin/Byrd

Beslut om Vrångöbutik skjuts på framtiden

Byggnadsnämnden har bordlagt beslutet om vitesföreläggandet för butiksägaren Johan Åström på Vrångö, som kan tvingas stänga på grund av olovliga tillbyggnader. "Det var helt rätt beslut, de vet vad detta handlar om".

  • Publicerad 12:30, 14 feb 2022

Stadsbyggnadskontoret har lekt jurister, men saknar helt verklighetsförankring.

Johan Åström, ägare till Vrångös enda livsmedelsaffär, sticker inte under stolen med att han gjorde fel som uppförde tre tillbyggnader på Tempo-butiken Måsen utan bygglov.

Att han nu hotas av ett vite på 100 000 kronor i månaden, som skulle tvinga honom att stänga, menar han är väldigt tråkigt.

Den 8 februari var ärendet uppe i byggnadsnämnden, som valde att bordlägga, alltså skjuta upp beslutet.

– Det ser jag som att nämnden förstår vad det handlar om och att det borde gå att mötas och komma fram till en rimlig uppgörelse, säger han.

Öns enda affär kan tvingas stänga

Beroende av hyresintäkter

Enligt stadsbyggnadskontoret kan bygglovsärendet prövas på nytt – förutsatt att han och familjen flyttar ut från privatbostaden där de bott i 15 år med stadsbyggnadskontorets vetskap.

Han har nu lämnat in en ny bygglovsansökan.

Johan Åström menar att intäkterna från uthyrningen av övervåningen är en förutsättning för att kunna driva affären.

– Det handlar om 100 000 kronor om året och även om inte vi kommer att bo kvar så behöver vi kunna hyra ut till någon annan.

Han menar att orsaken till att hans affärsverksamhet hindras från att expandera är en planbestämmelse som varit felaktig i 18 år.

Stadsbyggnadskontoret menar att strandskyddet gör frågan komplicerad.

– Det här är en asfalterad fiske- och småbåtshamn och strandskyddslinjen är inte ändrad sedan hamnen byggdes.

Hans önskan är nu att den felaktiga planen rättas till.

– Det vore så mycket lättare och bättre för både våra kunder och oss om vi kunde få bygglov och göra affären mer lättarbetad, säger Johan Åström. 

Kommunens villkor: Flytta ut

"Helt rätt". Johan Åström är nöjd efter byggnadsnämndens beslut att skjuta upp beslutet om vitesföreläggande om han inte river sina tillbyggnader. Foto: Dino Soldin/Byrd

Vi är GBG