Kungsportsavenyn är den mest brottsutsatta gatan i Göteborg, inte minst på kvällar och helger. Efter den senaste tidens personrån har lokalpolisområde City i Göteborg beslutat om tillfällig kameraövervakning längs Avenyn under tre månader.

– Kamerorna sätts inte upp specifikt för personrånen. Vi närmar oss juletid och nyår och det kommer att vara flera evenemang längs med Avenyn. Då tror vi att kamerorna kommer att fungera som ett bra komplement till vårt vanliga arbete i området, säger Kim Kanefur, projektledare kamerabevakning Lokalpolisområde City, och fortsätter:

– Transparens är viktigt. Det är därför vi går ut med det i förväg och inte hemlighåller och sätter upp kamerorna i smyg. Nu har allmänheten chansen att fundera och ställa sina frågor så kan vi förklara hur vi tänker.

Beslutet är ett så kallat 90-dagarsbeslut som kan fattas av ett lokalpolisområde när man ser risk för allvarlig brottslighet. I det här fallet är syftet att förebygga, förhindra och upptäcka brottslighet.

Kamerorna kommer under november att placeras från Kungsportsavenyn 2 ända upp till Götaplatsen.

– Det handlar om fem kameror som man även kan styra aktivt i realtid, säger Kim Kanefur.

Är det inbyggd AI med ansiktsigenkänning?

– Nej, det är ett arbete som pågår med den mjukvaran. Det här är vanliga kameror som inte ingår i något test med AI.

När ni haft tillfällig kameraövervakning vid Brunnsparken tidigare gav det bara marginell skillnad på brottsligheten. Vad talar för att det blir annorlunda nu?

– Enbart kameror hjälper inte. Det kan ha marginell effekt i början, men kameror är ingen universallösning på något sätt. Men kan det öka den upplevda tryggheten och samtidigt hjälpa oss i utredningsarbete så är det är det ett jättegott komplement, säger Kim Kanefur.

Kamerorna får inte vara uppe längre än tre månader.

– Därefter får vi analysera om de behövs någon annan stans. Sedan ska det ju upp kameror i hela citykärnan. Vi hoppas de kan vara på plats första halvan av nästa år.

Hur många kameror handlar det om då?

– Ungefär 300 till 400 nya kameror, säger Kim Kanefur.

Utöver fast monterade kameror kommer polisen även kunna använda sig av drönare för att övervaka större områden vid exempelvis evenemang eller vid sökande efter försvunna personer.

Beslutet är inte okontroversiellt. Alla kameror som riskerar att filma mot någons bostad kommer maskas i programvaran. Det är endast polisen som kommer ha tillgång till materialet och de kommer enligt de själva inte heller ha möjlighet att plocka bort maskeringen.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/ny-dom-utokad-kameraovervakning-pa-sahlgrenska/repsak!2tCGm30b9MerTzBYra6gGg/