Beslut. Barn och föräldrar sjöng och spelade för politikerna på nämndsmötet för att visa vad El Sistema betyder för dem. Foto: Marie Larsson

Beslutet: El Sistema får vara kvar i Tynnered

I går stod det klart att El Sistemas insatser får vara kvar på skolorna i Västra Göteborg. Det beslutades på nämndsmötet där barn och föräldrar samlats för att sätta press på politikerna.

  • Publicerad 11:40, 16 jan 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I samband med de tuffa sparkraven som lagts på stadsdelen föreslogs det även att spara två miljoner kronor på El Sistemas insatser i förskolor och grundskolor i Västra Göteborg. Något som rört upp starka känslor bland elever och föräldrar.

På tisdagens nämndmöte hade barn och föräldrar samlats för att sjunga och spela för beslutsfattarna och i slutet av mötet stod det klart att El Sistema får vara kvar.

– Det är en lättnad och nu ser vi att man faktiskt kan göra skillnad. Det är jätteviktigt att de får vara kvar så våra barn kan fortsätta göra det de älskar, säger Marie Larsson, förälder. Jag tror att det gått fram hur viktig El Sistema är för oss.

El Sistema i Tynnered hotas

Nu ska det utredas om El Sistema kan läggas på den nya grundskoleförvaltningens budget i stället med motiveringen att El Sistemas insatser sker på skoltid. Även om det skulle visa sig att en sådan lösning inte är möjlig kommer El Sistema att få vara kvar.

– Vi har satt ned foten enligt ett yrkande från KD, M, och L där vi säger att vi inte vill att man sparar på El Sistema. Så skulle man inte hitta några andra finansieringslösningar så få vi spara på något annat helt enkelt, säger Kalle Bäck (KD), ordförande i Västra Göteborg.

Under nämndmötet beslutades det även att ungdomsgården Lokal 426 i Påvelund kommer få vara kvar.

– Det har varit uppe som förslag men det är inget vi kommer spara in på i nuläget, avslutar Kalle Bäck.

Vi är GBG