FRITT FRAM. Från och med den 19 mars är det fritt fram för restauranger och kaféer som har tillstånd att öppna upp sina uteserveringar. Foto: Håkan Bewert

Beslutet: Fritt fram för uteserveringar

Coronaviruset har slagit hårt mot restaurangbranschen. Som en liten hjälp tillåts uteserveringar redan nu med förhoppningen att det ska locka fler kunder.

  • Publicerad 17:42, 19 mar 2020

Det var viktigt att få till det här innan helgen. Varenda krona är viktig.

Beslutet att tidigarelägga uteserveringssäsongen, som egentligen skulle börja den 1 april, togs av politikerna i byggnadsnämnden under torsdagen.

– Jag har fattat ett ordförandebeslut efter att ha stämt av med samtliga gruppledare. Det finns en politisk uppslutning och det känns bra att alla är hundra procent med på att göra vad vi kan, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande.

Varför har ni tagit det här beslutet?

– Vi vill göra allt vi kan från staden för att hjälpa våra företagare i denna svåra situation. Det är en åtgärd som har efterfrågats.

Beslutet innebär att alla som har tillstånd kan öppna upp sina uteserveringar direkt. De restauranger som inte har tillstånd behöver ansöka om det, alternativt vidta bygglovsbefriade åtgärder.

– Det var viktigt att få till det här innan helgen. Varenda krona är viktig. Nu får vi hoppas på en bra och fin helg med fint väder. Själv går jag ut och äter varje dag på lunchen för att göra det lilla jag kan. Nu hoppas jag att de som är friska och inte befinner sig i riskgrupp går ut och tar en kaffe eller något annat på en uteservering där smittrisken är mindre och samtidigt stöttar våra lokala företagare, säger Hampus Magnusson.

I Borås har man tagit det ett steg längre där även butiker har fått flytta ut sin verksamhet på gatan. Kan det bli aktuellt även i Göteborg?

– Det pågår samtal med gruppledarna att även göra fler åtgärder.

Är det mer komplicerat att göra något sådant i Göteborg än vad det var i Borås?

– Jag vill inte spekulera i det. Men jag kan konstatera att en större organisation ger större utmaningar när fler förvaltningar är inblandade, säger Hampus Magnusson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11