FRITT FRAM. Från och med den 19 mars är det fritt fram för restauranger och kaféer som har tillstånd att öppna upp sina uteserveringar. Foto: Håkan Bewert

Beslutet: Fritt fram för uteserveringar

Coronaviruset har slagit hårt mot restaurangbranschen. Som en liten hjälp tillåts uteserveringar redan nu med förhoppningen att det ska locka fler kunder.

  • Publicerad 17:42, 19 mar 2020

Det var viktigt att få till det här innan helgen. Varenda krona är viktig.

Beslutet att tidigarelägga uteserveringssäsongen, som egentligen skulle börja den 1 april, togs av politikerna i byggnadsnämnden under torsdagen.

– Jag har fattat ett ordförandebeslut efter att ha stämt av med samtliga gruppledare. Det finns en politisk uppslutning och det känns bra att alla är hundra procent med på att göra vad vi kan, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande.

Varför har ni tagit det här beslutet?

– Vi vill göra allt vi kan från staden för att hjälpa våra företagare i denna svåra situation. Det är en åtgärd som har efterfrågats.

Beslutet innebär att alla som har tillstånd kan öppna upp sina uteserveringar direkt. De restauranger som inte har tillstånd behöver ansöka om det, alternativt vidta bygglovsbefriade åtgärder.

– Det var viktigt att få till det här innan helgen. Varenda krona är viktig. Nu får vi hoppas på en bra och fin helg med fint väder. Själv går jag ut och äter varje dag på lunchen för att göra det lilla jag kan. Nu hoppas jag att de som är friska och inte befinner sig i riskgrupp går ut och tar en kaffe eller något annat på en uteservering där smittrisken är mindre och samtidigt stöttar våra lokala företagare, säger Hampus Magnusson.

I Borås har man tagit det ett steg längre där även butiker har fått flytta ut sin verksamhet på gatan. Kan det bli aktuellt även i Göteborg?

– Det pågår samtal med gruppledarna att även göra fler åtgärder.

Är det mer komplicerat att göra något sådant i Göteborg än vad det var i Borås?

– Jag vill inte spekulera i det. Men jag kan konstatera att en större organisation ger större utmaningar när fler förvaltningar är inblandade, säger Hampus Magnusson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57