Tomas Torkelsson är medlemsansvarig i Idrottsveteranerna, en förening för sårade och skadade soldater. Foto: Privat

Beslutet: Göteborg får ett veteranmonument

I flera år har veteraner i Göteborg saknat en samlingsplats för att minnas och hedra de som gått bort. Nu har 800 000 avsats för ett monument som kan vara på plats redan till sommaren.

  • Publicerad 11:48, 16 nov 2018

Ett 20-tal svenska städer har minnesmonument eller minnesstenar för alla de som arbetat utomlands i fredsbevarande tjänst. Nu får även Göteborg ett veteranmonument för soldater, poliser, kustbevakare och personer från Folke Bernadotte akademien och Tullverket. Från stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond avsätts 800 000 kronor.

– Det känns väldigt viktigt. Många av oss som har varit utomlands har förlorat både utländska och svenska bröder och systrar. Då vill man ha en plats där man kan samlas och minnas de som inte finns med oss längre, säger veteranen Tomas Torkelsson, som gjorde utlandstjänst i före detta Jugoslavien på 90-talet.

Läs också: Här får krigens berättelser ta plats

Många veteraner har lobbat för ett monument i Göteborg de senaste åren. Liberalerna lämnade en motion i kommunfullmäktige som fick brett stöd och förhoppningen är att veteranmonumentet kan vara på plats redan till veterandagen den 29 maj nästa år.

Kulturförvaltningens motivering till beslutet lyder enligt följande:

Ett minnesmärke är inte ett offentligt konstverk av gängse art, utan en angelägenhet som konstnärligt ska bära både den privata och den kollektiva sorgen. Många gånger har konsten ett symbolvärde och skapar en stark identitet åt en plats. Ett Veteranmonument i en av Göteborgs parker bedömer förvaltningen som viktigt. Motionen faller väl inom donationsfondens ändamål.

Var monumentet ska stå är ännu inte bestämt. Men förvaltningen bedömer att det bör vara i en av Göteborgs parker.

– Jag skulle gärna se Trädgårdsföreningen. Det är lätt att ta sig till och ligger i hjärtat av Göteborg. Det skulle vara en bra plats tycker jag, säger Tomas Torkelsson.

Stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond

Stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond är en stiftelse med anknuten förvaltning, vilken innebär att kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret för stiftelsens angelägenheter. Enligt testamentet ska fondens avkastning var tredje år användas till stadens prydande och förskönande. Förslag till utsmyckningsuppdrag väcks genom motion i kommunfullmäktige.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00