Skyddsjakt på säl. Länstyrelsen säger ja till skyddsjakt på knubbsäl i Sälöfjorden. Foto: Mostphotos

Beslutet: Ja till jakt på knubbsäl i skyddat område

Göteborgare får jaga knubbsäl i natura 2000-område. Det beslutade Länstyrelsen efter att en ansökan om skyddsjakt skickats in.

  • Publicerad 12:00, 22 jul 2019

En person hemmahörande i Göteborg har ansökt till Länstyrelsen om att få jaga knubbsäl och fått tillstånd att fälla fem sälar i Sälöfjorden ovanför Göteborg.

Sälöfjorden är ett så kallat Natura 2000-område med syfte att långsiktigt bevara de arter som finns i området. I beslutet från Länstyrelsen skriver de att jakt på knubbsäl i området inte riskerar att påverka livsmiljön i det skyddade området.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att skyddsjakt på angivet antal knubbsälar inte riskerar att skada de utpekade livsmiljöerna i aktuellt Natura 2000-område eller den gynnsamma bevarandestatusen för knubbsälen".

Jakten får pågå mellan 16 juli 2019 och 19 april 2020.

Domen: Så många sälar får skjutas i skärgården

Nordens äldsta knubbsäl, Ellen, är död

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57