STÄNGT. Sedan tidigare har det varit beslutat att det inte blir någon Halloweensäsong på Liseberg. Nu står det klart att det inte heller blir något Jul på Liseberg 2020. Foto: Andreas Eriksson

Beslutet: Liseberg ställer in julen

Jul på Liseberg ställs in. "Vi hade behövt besked om att undantas från ordningslagens förordning redan nu för att hinna iordningställa parken till en julöppning", säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

  • Publicerad 14:28, 29 sep 2020

Liseberg har dragit ut på beslutet, men efter regeringens presskonferens på tisdagen där det framkom att lättnaderna för nöjesparker dröjer, är en öppning i år inte längre möjlig.

– Vi hade behövt besked om att undantas från ordningslagens förordning redan nu för att hinna iordningställa parken till en julöppning. När utredningen om undantag dröjer ytterligare ser vi inte längre någon möjlighet att genomföra julsäsongen, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att nöjesparken för första gången under sin nästan hundraåriga historia håller stängt ett helt år. Över hundra av Lisebergs fasta personal har varslats och de normalt 2500 säsongsanställda har fått leta andra jobb.

– Vi försöker att anpassa kostymen och för också en konstruktiv dialog med regeringen om ersättning. Men affären ligger inte bara hos Liseberg. Ett Göteborg utan ett öppet Liseberg får ofantliga konsekvenser för hela stadens handel och turistnäring, säger Andreas Andersen.

Hur ser ni på hur nöjesparkerna behandlats under coronapandemin?

– Vi har varit väldigt besvikna – att man inte tagit sig an vår sak. Vi har haft en plan från början och visat på hur vi kunnat öppna med begräsningar på antalet gäster och virtuella köer där vi inte tror att vi hade behövt bidra till ökad smittspridning. Samtidigt har vi förståelse för att regeringen och Folkhälsomyndigheten måste använda lagar och förordningar när man hamnar i det här läget. Men vi hade hoppats på en tidigare utredning av vår sak, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Kommer ni behöva varsla mer personal?

– Vi kan inte utesluta det. Men det är inget vi planerar för i dagsläget.

Ett helt stängt år innebär stor ekonomisk påverkan för nöjesparken.

– Om man ser på hur det slår på vårt resultat handlar det om 500 miljoner kronor på hela året. Om man tittar på intäkter och försäljning ligger vår omsättning på ungefär 1,2 miljarder ett normalår, säger Julia Vasilis.

Hur påverkar det er framåt?

– Det går ut över vår förmåga att investera i nöjesparken på lång sikt. Vi är vana vid att Liseberg växer, utvecklas och förändras. De kommande åren kommer vi inte ha möjlighet att göra det i det här tempot.

Påverkas jubileumsprojektet med hotell och vattenpark?

– Nej, inte i nuläget. Det är en egen resa vid sidan av nöjesparken som jobbar på långsiktigt. Det är också den enda delen som kunnat jobba på hundra procent i år, säger Julia Vasilis.

Julborden som arrangeras på Lisebergs restauranger berörs inte av tisdagens besked eftersom de inte omfattas av regeringens restriktioner.

– Vi kommer att tematisera ett mindre område av parken så att julbordsgästerna får en stämningsfull inramning, men övriga gäster får vi tyvärr inte möjlighet att ta emot i år, säger Andreas Andersen.
 

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00