Vid inmatch i måndags bjöd båda lagen på mindre dramatiska tifon. Foto: Robin Christensen

Beslutet: Matchen bör avgöras på plan

SvFF, IFK Göteborg och Gais är överens. Derbyt i Svenska cupen bör avgöras på plan, inte vid skrivbordet. Nu pågår jakten på ett nytt speldatum, men tiden är knapp.

  • Publicerad 19:22, 26 feb 2019

Derbyt i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais i måndags avbröts efter att supportrar till IFK Göteborg skjutit in raketer mot spelplanen. Senare kvällen togs beslut om att matchen skulle spelas färdigt på tisdagen, utan publik.

Efter raketskandalen – matchen spelas klart utan publik

När det stod klart att Gais målvakt Marko Johansson inte skulle kunna spela matchen på grund av en hörselskada han fick i samband med raketskjutningen meddelade kluben att man inte tänkte ställa upp.

Derbyt ställs in – Gais ställer inte upp

Spekulationerna drog igång huruvida Gais borde tilldömas segern på walkover eftersom det var blåvita supportrar som förstörde det första mötet, eller om IFK Göteborg borde tilldömas segern eftersom Gais inte dök upp när matchen skulle ha återupptagits.

Den sistnämnda utgången var även IFK Göteborg skeptiska till.

– Det skulle inte kännas rätt att vinna på walkover. Vi vill att matchen ska spelas och inte avgöras vid skrivbordet, sa klubbdirektören Max Markusson på en presskonferens.

Efter det har Svenska fotbollsförbundets fört dialog med båda klubbarna. Ambitionen är att hitta ett nytt speldatum. Det skulle i så fall vara i enlighet med beslutet i SvFF:s Representantskapsmöte – att samtliga matcher så långt det är möjligt ska avgöras på spelplanen.

Det är ännu oklart var en eventuell återupptagen match ska spelas eller om publik ska släppas in.

Ambitionen är att matchen ska spelas klart före den avslutande omgången i gruppspelet, 3 mars. Men tiden är knapp och klubbarnas scheman är späckade. Om de inte kan komma överens om ett nytt datum är det upp till förbundet att avgöra utfallet i matchen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG