Markant ökning. Förra året fördubblades antalet fall av virussjukdomen TBE i Västra Götaland. Foto: VGR

Beslutet: Ska utreda gratis TBE-vaccinering

Att vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen kan bli en dyr affär för barnfamiljen. Nu har politikerna i Västra Götalandsregionen beslutat att frågan om gratis TBE-vaccin ska utredas.

  • Publicerad 08:55, 27 jul 2022

Mildare vårar och höstar gör att fästingarna får längre säsong. Trenden pekar på att smittan kommer fortsätta öka.

Att bli bränd av en manet, stucken av en mygga eller biten av en fästing är den bokstavliga definitionen av en sommarplåga. Det sistnämnda – att bli biten av en fästing – kan få allvarliga och långtgående konsekvenser.

Fästingarna sprider borrelia samt virussjukdomen TBE som i värst fall kan orsaka hjärnhinneinflammation. I fjol nådde antalet fall av TBE i Västra Götaland rekordnivåer vilket GöteborgDirekt rapporterade tidigare i år.

Fördubbling av TBE-fall i Västra Götaland

För sjukdomen borrelia finns ännu inte ett vaccin, men för att skydda sig mot TBE är det bästa sättet att vaccinera sig. Det menar biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

– Vi tror att spridningen av fästingar beror på klimatfaktorer. Mildare vårar och höstar gör att fästingarna får längre säsong. Trenden pekar på att smittan kommer fortsätta öka.

Ska utredas

För att TBE-vaccinet ska verkar krävs flera doser. Kostnaden för vaccinet landar vanligtvis på en nota på över tusen kronor, vilket kan få stor konsekvens för bland annat barnfamiljer.

Nu verkar idén om gratis vaccin fått gehör från politikerna i Västra Götalandsregionen. Enligt Borås Tidning har regionpolitikerna lovat att ge tjänstemännen i uppdrag att utreda frågan om subventionerat TBE-vaccin – i första hand för barn och unga.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47