Att bli bränd av en manet, stucken av en mygga eller biten av en fästing är den bokstavliga definitionen av en sommarplåga. Det sistnämnda – att bli biten av en fästing – kan få allvarliga och långtgående konsekvenser.

Fästingarna sprider borrelia samt virussjukdomen TBE som i värst fall kan orsaka hjärnhinneinflammation. I fjol nådde antalet fall av TBE i Västra Götaland rekordnivåer vilket GöteborgDirekt rapporterade tidigare i år.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/fordubbling-av-tbe-fall-i-vastra-gotaland/repvcx!UFrWFIjXQx8JLyhEDrZbmg/

För sjukdomen borrelia finns ännu inte ett vaccin, men för att skydda sig mot TBE är det bästa sättet att vaccinera sig. Det menar biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog.

– Vi tror att spridningen av fästingar beror på klimatfaktorer. Mildare vårar och höstar gör att fästingarna får längre säsong. Trenden pekar på att smittan kommer fortsätta öka.

Ska utredas

För att TBE-vaccinet ska verkar krävs flera doser. Kostnaden för vaccinet landar vanligtvis på en nota på över tusen kronor, vilket kan få stor konsekvens för bland annat barnfamiljer.

Nu verkar idén om gratis vaccin fått gehör från politikerna i Västra Götalandsregionen. Enligt Borås Tidning har regionpolitikerna lovat att ge tjänstemännen i uppdrag att utreda frågan om subventionerat TBE-vaccin – i första hand för barn och unga.