BESÖKSFÖRBUD. Det tillfälliga besöksförbudet innebär att inga fysiska besök är tillåtet under perioden förbudet gäller. Det kan dock finnas vissa etiska skäl till undantag från förbudet, till exempel för besök av anhörig i livets slutskede. Foto: Jesper Håkansson

Besöksförbudet på äldreboenden kan förlängas

Under den här veckan ska alla äldre på stadens äldreboenden som vill vaccinera sig ha fått sin första dos. Samtidigt vill Göteborgs stad förlänga besöksförbudet.

  • Publicerad 10:17, 11 jan 2021

Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad. Foto: Sören Håkanlind

Sedan den 23 december är det besöksförbud på Göteborgs kommunala och privata äldreboenden. Besöksförbudet upphör den 12 januari, men Göteborgs stad har ansökt till Folkhälsomyndigheten om en förlängning som i så fall skulle innebära ytterligare minst tre veckor.

– Det är utifrån hur smittspridningen ser ut i samhället och att vi fortfarande har äldreboenden där det förekommer smitta, säger Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad.

Hur är det om du jämför med läget i våras?

– Det är inte alls på samma nivå.

Under de senaste två veckorna har antalet personer med bekräftad smitta på stadens äldreboenden minskat stadigt. Om det är direkt kopplat till besöksförbudet är svårt att säga.

– Men vi vet ju att ju fler som vistas i samma lokal desto större är risken, säger Babbs Edberg.

Har anhöriga följt besöksförbudet?

– Överlag har det fungerat väl. De allra flesta respekterar besöksförbudet även om det är oerhört svårt. Det är inga enkla beslut det här.

Samtidigt som antalet bekräftade fall minskar på stadens äldreboenden ökar fortfarande smittan bland de som har hemtjänst.

Sedan den 27 december pågår vaccinationerna på stadens äldreboenden. I fredags hade drygt hälften av de boende vaccinerats med den första dosen.

– Vi räknar med att alla som vill ska ha fått sin första dos under den här veckan, säger Babbs Edberg.

Inom kort ska även personalen få sin första dos. Äldreomsorgen i Göteborgs stad ansvarar också för vaccinationerna av göteborgare som har hemtjänstinsatser. Även den gruppen väntas få sin första dos inom kort.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00