BESÖKSFÖRBUD. Det tillfälliga besöksförbudet innebär att inga fysiska besök är tillåtet under perioden förbudet gäller. Det kan dock finnas vissa etiska skäl till undantag från förbudet, till exempel för besök av anhörig i livets slutskede. Foto: Jesper Håkansson

Besöksförbudet på äldreboenden kan förlängas

Under den här veckan ska alla äldre på stadens äldreboenden som vill vaccinera sig ha fått sin första dos. Samtidigt vill Göteborgs stad förlänga besöksförbudet.

  • Publicerad 10:17, 11 jan 2021

Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad. Foto: Sören Håkanlind

Sedan den 23 december är det besöksförbud på Göteborgs kommunala och privata äldreboenden. Besöksförbudet upphör den 12 januari, men Göteborgs stad har ansökt till Folkhälsomyndigheten om en förlängning som i så fall skulle innebära ytterligare minst tre veckor.

– Det är utifrån hur smittspridningen ser ut i samhället och att vi fortfarande har äldreboenden där det förekommer smitta, säger Babbs Edberg, chef för äldreomsorgen i Göteborgs stad.

Hur är det om du jämför med läget i våras?

– Det är inte alls på samma nivå.

Under de senaste två veckorna har antalet personer med bekräftad smitta på stadens äldreboenden minskat stadigt. Om det är direkt kopplat till besöksförbudet är svårt att säga.

– Men vi vet ju att ju fler som vistas i samma lokal desto större är risken, säger Babbs Edberg.

Har anhöriga följt besöksförbudet?

– Överlag har det fungerat väl. De allra flesta respekterar besöksförbudet även om det är oerhört svårt. Det är inga enkla beslut det här.

Samtidigt som antalet bekräftade fall minskar på stadens äldreboenden ökar fortfarande smittan bland de som har hemtjänst.

Sedan den 27 december pågår vaccinationerna på stadens äldreboenden. I fredags hade drygt hälften av de boende vaccinerats med den första dosen.

– Vi räknar med att alla som vill ska ha fått sin första dos under den här veckan, säger Babbs Edberg.

Inom kort ska även personalen få sin första dos. Äldreomsorgen i Göteborgs stad ansvarar också för vaccinationerna av göteborgare som har hemtjänstinsatser. Även den gruppen väntas få sin första dos inom kort.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20