PÅ SCEN. Till våren sätts Betlehem Isaaks kommande roman om pappa Dawit upp på Angereds Teater Foto: Brombergs Förlag

Betlehem Isaaks roman sätts upp på Angereds Teater

Till våren blir Betlehem Isaaks kommande roman om pappa Dawit levande på teaterscenen i Angered. ”Betlehems historia kommer att kunna beröra många”, säger manusförfattaren.

  • Publicerad 13:00, 30 nov 2019

REGISSÖR: Anna Ulén regisserar pjäsen på Angereds Teater. Foto: Privat

DRAMATIKER. Ninna Tersman har dramatiserat Betlehem Isaaks bok varsamt. Foto: Johan Strindberg

I samband med årets bokmässa berättade Göteborg Direkt om Betlehem Isaaks kommande roman.  

En historia som skildrar uppväxten - att leva först med och sedan i skuggan av sin pappa – journalisten och författaren Dawit Isaak - som suttit fängslad utan rättegång i Eritrea sedan år 2001.

Nu skriver Betlehem om pappa Dawit Isaak

I mars sätts boken upp som pjäs på Angereds Teater. Ett initiativ från författaren själv till regissör Anna Ulén.

– Jag sträckläste både romanen och manuset för att det är specifikt och personligt och med ett människorättsperspektiv indirekt men samtidigt allmängiltigt, att vilken ungdom som helst kan spegla sig i det. När någon kommer med en så här viktig historia är det som en present med guldpapper för en regissör, säger hon.

Dramatikern Ninna Tersman som står bakom manuset håller med om att Bethlehems historia har många sidor.

– Den förmedlar känslan av att leva i ett utanförskap som många nog kan känna i tonåren men som de flesta försöker mörka, säger hon och fortsätter:

– Den tar även upp klassfrågan – att gå i en skola i ett område där alla bor i villa medan man själv bor i lägenhet på andra sidan stan och kommer åkandes med spårvagnen.

Betlehem Isaak hoppas att hennes berättelse ska få unga människor att inse att vi har det ganska bra här i Sverige och att se ödmjukt på barn och unga som kommer hit som flyktingar.

Att helt enkelt skapa en djupare förståelse för andra som har det svårt.

Och det är den känslan som såväl regissören som manusförfattaren vill förmedla i vårens uppsättning.

– Berättelsen handlar ju om Betlehems liv så det har varit viktigt för mig att vara varsam när jag dramatiserat boken. Jag har inte hittat på en massa egna formuleringar utan främst använt Betlehems egna ord. Boken innehåller så många starka scener så det fanns väldigt mycket material som jag bara kunde lyfta in ganska direkt, i pjäsen, säger Ninna Tersman.

Hur känns det att din historia blir levande i Göteborg på scenen i Angered?

– Jag tycker att Stockholm har varit bättre än Göteborg på att engagera sig i pappas situation. Men nu gör vi det tillsammans med den här föreställningen. Det känns jättebra, säger Betlehem Isaak.