Bettan Andersson (V). Foto: Magnus Gotander/Pixabay

Bettan Andersson: Idrott är till stor del en klassfråga idag

Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, är medveten om situationen för många av stadens fotbollsklubbar. – Det är allvarligt. Tyvärr är det ofta tufft för föreningslivet i de socioekonomiskt utsatta stadsdelarna, säger hon.

  • Publicerad 09:31, 8 jan 2018

Delar du deras oro för att möjligheten att spela ungdomsfotboll håller på att bli en klassfråga?

– Ja, idrott är till stor del en klassfråga idag. Flera idrotter är för dyra för många barn och ungdomar. Dessutom kan resursbrist och brist på ledare i vissa stadsdelar göra att idrotten blir en klassfråga. 

Enligt Göteborgs Fotbollklubb riskerar vi en framtid med föreningsdöd som i sin tur leder till ökad folkhälsa och sämre integration. Hur ska det förhindras?

– Vi rödgröna i kommunen gör en hel del för att stärka föreningslivet. Bland annat fördelar vi högre aktivitetsstöd till föreningar i socioekonomiskt utsatta områden och har ökat det administrativa stödet till föreningarna. Självklart ska vi även fortsätta att stärka föreningslivet i framtiden.

Enligt Göteborgs Fotbollförbund spelar bara 10 procent av pojkarna fotboll i Angered medan 50 procent gör det i västra Göteborg. Dessutom är det jättesvårt att få flickor att spela boll i östra Göteborg. Vilket ansvar har du som ordförande i idrotts- och föreningsnämnden för att det ser ut så här? 

– Kommunens ansvar är att stötta och möjliggöra ett jämställt föreningsliv. Dock är det föreningarna själva som styr över sin verksamhet och vilket utbud det finns.

– Jag tycker att det allra viktigaste är att barn och ungdomar utöver någon form av idrott. Över tid kan idrotter utövas mer eller mindre. Nu minskar antalet som spelar fotboll, medan exempelvis antalet som utöver kampsport ökar i Göteborg. 

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

De lösningar som GF föreslår ska "bota" föreningarnas kris är dels mer kommunala pengar för att kunna hel- eller deltidsanställda någon i klubbarna för att underlätta det ideella arbetet. Dels ett ökat samarbete mellan skolor och idrottsföreningar där man till exempel kan låna varandras lokaler. Hur ställer du dig till de förslagen?

– Kommunen måste tillgodose hela föreningslivets behov och inte bara fotbollens. Även om det är positivt att GF kommer med förslag på lösningar håller inte andra idrotter med om dessa lösningar är de bästa.

Vad händer nu?

– Vi ska träffa Göteborgs fotbollsförbund för att försöka hitta en lösning på problemen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG