Symbolvärde. Den gamla panncentralen Tratten behöver ett nytt användningsområde för att kunna finnas kvar. Foto: Arkivbild: Gabriel Tjulander

Bevara eller riv: Ingen vill betala för Tratten

Beslut om Trattens vara eller icke vara dröjer. Stadsbyggnadskontoret vill bevara den ikoniska panncentralen i Frölunda, men frågan om vem som ska betala kvarstår.

  • Publicerad 05:30, 22 sep 2020

Det är såpass intressant att vi bestämt oss för att invänta utredningen och gör en planstart tidigast nästa år.

Ikoniskt landmärke eller ett gammalt ruckel som skulle må bäst av att rivas?

Åsikterna om den nedlagda panncentralen mitt emot Ruddalen, som sedan länge går under namnet Tratten, går isär.

Att göteborgarna tidigare i år röstade fram den som en av tio platser som skulle illustreras för att pryda elskåpen i stadsdelen inför 2021-jubileet talar för att den har ett viktigt symbolvärde för orten.

Enligt Marie Tastare, planchef på stadsbyggnadskontoret, har man sett att det finns viktiga värden i Tratten som ikoniskt landmärke och en del av Frölundas historia.

Därför har man i planbeskedet valt att lämna området kring Tratten utanför detaljplanen.

Nytt hopp för rivningshotade Tratten

Riskfylld miljö

Men Tratten behöver ett användningsområde och någon som förvaltar den – något som varken Framtiden byggutveckling AB, som vill bygga bostäder samt upplåta mark för en skola på platsen, eller Göteborg Energi – som äger anläggningen – vill stå för.

Redan i dagsläget finns risk för både vattenskador och nerfallande saker. I slutet av sommaren tillkom dessutom klotter längst upp på fastigheten, något som inneburit en skaderisk.

Inväntar utredning

Nu inväntar Stadsbyggnadskontoret en utredning från Göteborg Energi som tittar på möjligheten att få upp värme i anläggningen igen med hjälp av en ny geo-teknik.

– Det är såpass intressant att vi bestämt oss för att invänta utredningen och gör en planstart tidigast nästa år, säger Marie Tastare.

Göteborg Energi är emellertid beredda att sälja marken och en avsiktsförklaring med Framtiden har redan skrivits.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20