Beviset: Fredagen den 13:e är otursdag

Fredagen den 13:e är här. Dagen som ända sedan 1800-talet ansetts vara mer otursdrabbad än andra. Men stämmer det verkligen? I Trygg-Hansas statistik över skadeanmälningar är det stor skillnad mellan länen.

  • Publicerad 08:39, 13 sep 2019

Foto: Andrey Popov

Myterna om fredagen den 13:e är många. En teori är att Jesus dog en fredag och att det var 13 personer med vid den sista nattvarden. En annan teori är att Frankrikes kung Filip IV fängslade och torterade ett stort antal tempelriddare fredagen den 13 oktober 1307.

Finns det då fog för fredagen den 13:e som otursdag? Ett sätt att ta reda på det är att analysera skadeanmälningar. Det har försäkringsbolaget Trygg-Hansa gjort och jämfört skadeanmälningar som sker på fredagar i allmänhet i relation till de som infaller den 13:e. I statistiken har de tittat på åren mellan 2012 och 2019.

Sammanställningen visar att det i Sverige inträffar 1,6 procent fler skador fredagen den 13:e.

– Vår skadestatistik visar att fredagen den 13:e inte skiljer sig nämnvärt från andra fredagar under året sett till hela landet, skillnaden på en dryg procent får räknas till slumpen och jag tycker inte att man behöver oroa sig, säger Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Om man däremot delar upp statistiken ses stora skillnader i landet. I hälften av länen minskar faktiskt skadeanmälningarna. Men i exempelvis Västra Götalands län ökar skadeanmälningarna med 5,32 procent fredagar den 13:e.

Mest otursdrabbad har man varit i Jämtland. Där ökade antalet skador med drygt 30 procent om fredagen inträffade den 13:e. Men det finns en naturlig förklaring till det.

– Stormen Ivars härjningar i Jämtland lucianatten fredagen den 13:e 2013 drar upp skadestatistiken rejält i regionen. Om man kan skylla stormen på otursdagen eller inte låter jag dock vara osagt, säger Joseph Borenstein.

Även Länsförsäkringar har granskat skadeanmälningarna för att se om fredagen den 13:e sticker ut. De har jämfört fredagar den 13:e med alla andra dagar de senaste 13 åren. Deras statistik visar att fredagen den 13:e har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

– Utfallet av den här granskningen visar tvärtom att fredagen den trettonde snarare är en turdag, säger skadespecialist Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

I statistiken var det hela 17 procent färre skador under fredagen den 13:e.

Även om det skulle finnas minsta sanning i fredagen den 13:e som otursdag är det i alla fall oftast ganska harmlösa saker som händer. Den vanligaste olyckshändelsen är att du råkar tappa bort eller skada dina saker.

Fredagen den 13:e 2019

I år infaller fredagen den 13:e två gånger, den 13 september och den 13 december.

Några händelser som har skett historiskt på fredagen den 13:e

1927: Aktiebörsen kraschade fredag den trettonde 1927, vilket ledde till en världsomspännande depression i ekonomin.

1940: Nazisterna släppt en bomb över Buckingham Palace den trettonde september 1940 under andra världskriget Kungafamiljen klarade sig oskadda

1952: Ett svenskt militärplan, DC-3, försvann från radarn. Åtta personer satt på planet som försvann över Östersjön.

1972: Ett flygplan störtade i Anderna fredag den trettonde med ett rugbylag ombord. 16 personer kunde räddas efter två månader efter att de hållit sig vid liv genom att äta upp sina döda medpassagerare.

2012: Kryssningsfartyget Costa Concordia gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför kusten nära Toscana i Italien och började sjunka. Över 30 personer omkom.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00