Utredning avslutad. Kammaråklagare Linda Wiking, utredningsledare Anna Bergkvist och polisområdeschef Erik Nord under fredagens presskonferens. Foto: Gabriel Tjulander

Bevisning knyter 17-åringen till polismordet

Polis och åklagare samlade under fredagen in till pressträff i samband med att åtal väcks mot den 17-årige kille som misstänks ligga bakom dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården.

  • Publicerad 12:05, 29 okt 2021

Linda Wiking, kammaråklagare. Foto: Gabriel Tjulander

Anna Bergkvist, utredningsledare. Foto: Gabriel Tjulander

Sent på kvällen den 30 juni i år sköts en polisman till döds under sitt arbetspass i Biskopsgården. Två dagar senare greps en 17-åring misstänkt för brottet. Han misstänks för mord, försök till mord samt grovt vapenbrott.

Polisen bekräftar: 17-åring anhållen för polismordet

Vid en pressträff under fredagen presenterades den troliga motivbild som utredningen kommit fram till. Enligt polisen grundar sig händelserna som ledde fram till mordet i den gängkonflikt som pågår i Biskopsgården.

Under junikvällen ska en grupp på tre killar har stått inne på en gård på Höstvädersgatan. Plötsligt dyker en maskerad person upp på en elsparkcykel med pistol.

Sköt mot flyende person

Gruppen flyr undan och gärningsmannen följer efter en av killarna. Han avlossar ett skott mot personen som träffar en husvägg och fastnar i fasaden.

– Det är i efterföljandet som 17-åringen och polismannen möts på Höstvädersgatan och gärningsmannen avlossar två skott mot polisen. Ett av dem blir det dödande skottet. Utredningen har inte kunnat visa om 17-åringen såg att det var en polis han sköt mot, det hoppas vi ska framkomma under huvudförhandlingen. Men helt klart är att 17-åringen ser att det kommer en person mot honom som han avlossar skott mot, säger Linda Wiking, kammaråklagare.

Allmänheten tipsade om viktigt fynd

Efter mordet startade en omfattande polisutredning. Utredningsledare Anna Bergkvist berättar att polisen hållit i 1 200 förhör och ett tiotal med den misstänkte 17-åringen.

Ett tidigt fynd, 700 meter från brottsplatsen, tros kommer vara en avgörande del av bevisningen mot 17-åringen.

– Dagen efter får jag ett samtal från en patrull om att en person tagit kontakt med dem om fynd i ett skogsområde i närheten. Det handlade om en påse med kläder och senare en sparkcykel. Efter att området spärrats av hittar kriminaltekniker en väska med ett vapen i och ett munskydd. På munskyddet finns dna som visar sig tillhöra den misstänkte 17-åringen, säger Anna Bergkvist.

"Del i läkprocessen"

Polismannen ska vid tillfället ha varit uniformerad och på en civil moped. Hans uppdrag under juninatten var en del av områdespolisens planlagda brottsförebyggande arbete.

– Det betyder väldigt mycket för hela Polismyndigheten att det här nu går till åtal och rättegång. Jag tror att det här kan vara en del i processen att försöka läka. Och att vi kanske kan få svar på några av de frågor som fortfarande är obesvarade, säger Erik Nord, polisområdeschef.

"Ska få komma hem"

Tidigare var ytterligare en man frihetsberövad i ärendet, misstänkt för skyddande av brottsling. Den manen är inte längre misstänkt och är avskriven från ärendet.

– Det är väldigt viktigt att vi nu har nått åtal. Liknande händelser ska inte få ske. En polisman som befinner sig på platsen den här kvällen med anledning av sin tjänst ska få komma hem efter sitt arbetspass. Det fick inte den här polismannen, säger Linda Wiking.

Efter polismordet: Haverikommission tillsätts

Erik Nord, polisområdeschef. Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG