BARNENS BIBLIOTEK. Det är främst barnen som drabbas om biblioteket i Hjällbo försvinner. Foto: Privat

Bibliotekarien: "Det är hjärtskärande"

Besparingarna fortsätter att hagla över Göteborg. Nu är det stadens kulturliv som drabbas när flera verksamheter tillsammans med sex bibliotek är hotade. "Det känns orimligt att biblioteket ska läggas ner", säger personalen på Hjällbos bibliotek.

  • Publicerad 08:08, 12 dec 2019

Det känns helt overkligt och inget vi såg komma. Det här är barnens bibliotek.

Alliansens budget innebär ytterligare åtstramningar för kulturen i Göteborg.

I kulturförvaltningens budgetförslag inför 2020 riskerar därför flera verksamheter att försvinna när omkring 30 miljoner kronor måste sparas.

Föreslagna åtgärder innebär dels att flytta fram satsningar som nyrekryteringar och företagshälsovård för nära 17 miljoner kronor dels att resterande 13 miljoner sparas till följd av att verksamheter läggs ner.

Det är bland annat kultursommarjobben, Kulturnatta, Urban konst, sommarunderhållningen, skolbio och sex bibliotek som i nuläget är hotade.

Drabbar barnen

På biblioteket i Hjällbo kom beskedet som en kalldusch.

– Vi är väldigt ledsna allihop. Det känns orimligt att det här biblioteket ska läggas ner. Varje dag ser vi hur viktigt det är för alla människor som besöker oss. Det känns helt overkligt och inget vi såg komma, säger Irja Löfberg Nilsson, barn och ungdomsbibliotekarie.

Hon pekar på att det framför allt kommer att drabba barnen i området.

– Det här är väldigt mycket barnens bibliotek. Många gör sina läxor här på eftermiddagarna, det är inte lätt för dem att ta sig någon annanstans.

Blivande 50-åring

Biblioteket i Hjällbo har varit en trygg punkt i området i ett halvt sekel.

– Det är hjärtskärande för vi hade precis börjat prata om hur vi skulle fira biblioteket när det fyller 50 år i april, säger Irja Löfberg Nilsson.

Protesterna växer efter politikernas beslut

"Kommer att få negativa effekter"

Trots de föreslagna åtgärderna är man på kulturförvaltningen medvetna om konsekvenserna:

"Att uppnå detta (besparingarna reds. anm.) kommer att få negativa effekter för verksamheten. Det gäller både för medborgarnas tillgång till kvalitativ kultur som för medarbetarnas och chefernas arbetsmiljö."

Göteborg Direkt har försökt att nå kulturnämndens ordförande Ann-Catrine Fogelgren (L) för en kommentar.

Beslut om budget ska tas av politikerna i kulturnämnden 16 december.

Även om det är kort om tid hoppas Irja Löfberg Nilsson att Hjällboborna och resten av göteborgarna visar sitt stöd för kulturen.

– Jag hoppas att alla förstår att de här besparingarna är en jätteförlust för staden och för kulturlivet i Göteborg, säger hon.

Skarpa protester när öppna förskolan hotas

Kulturförvaltningens besparingsförslag:

Kulturförvaltningen föreslår om framflyttade behov och påverkansbara kostnader med 16,7 miljoner kronor gällande attraktiv arbetsgivare, framflyttade rekryteringar av specialisttjänster, kontantfritt samt verksamhetsåtgärder som flyttas fram i tid.

Av dessa avser 1,2 miljoner kronor sektor museer och 2,7 miljoner kronor avser förvaltningsövergripande kostnader inom säkerhet och fastighet, utbildning, kulturstrategiskt arbete, IT och kommunikation. Dessa åtgärder kommer att öka risken i budget.

Utöver ovanstående även förslag om kulturpolitiska prioriteringar motsvarande 13 miljoner kronor 2020.

Visa merVisa mindre

Bibliotek som är hotade:

Förslagen till kulturpolitiska besparingar inom bibliotek uppgår till 12,3 miljoner kronor för 2020 och ytterligare cirka 2,6 miljoner kronor i helårseffekt 2021.

Berörda bibliotek:

Stadsbiblioteket 300 m2

Älvstrandens bibliotek

Styrsö och Donsö bibliotek

Trulsegårdens bibliotek

Hjällbo bibliotek

Kärra bibliotek

Minsking av bokbussar i bland annat Angered

Visa merVisa mindre

Övriga kulturverksamheter som är hotade:

Förslagen till kulturpolitiska besparingar inom sektor fri konst och kultur uppgår till 8,5 miljoner kronor för 2020 och ytterligare 1,7 miljoner kronor i helårseffekt 2021.

Berörda verksamheter:

Sommarunderhållning

Speldags

Kulturnatta

Urbankonst

Kulturskommarjobb

Skolbio

Danssatsningen, utvecklingsdelen

Filmsatsninigen

Utvecklingsstöd till kulturskolan

Samt dra in stödet till Film i Väst på 4,5 miljoner kronor och använda 2,5 miljoner kronor av dessa till att balansera budget 2020 och 2,0 miljoner kronor till Göteborgs Stads filmsatsning.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00